zaterdag, 14 januari 2017 13:17

10 jaar erfgoedspoor Schiedam

Schiedam - Op vrijdag 27 januari gaan alle leerlingen uit de tweede klassen van Lyceum Schravenlant in het kader van het project “Erfgoedspoor” op ontdekkingstocht naar het Schiedam van 250 jaar geleden. De havo en vwo-leerlingen bezoeken onder meer het Zakkendragershuisje, molen De Drie Koornbloemen, Borrelmuseum / Jeneverie ’t Spul, het Nationaal Jenevermuseum Schiedam en branderij De Tweelingh (Herman Jansen). Zij gaan de geschiedenis zelf beleven.

PopUpTv maakte al vijf keer een videoverslag van het Erfgoedspoor!

Alle plekken die door de dertien- en veertienjarige leerlingen worden bezocht vertellen samen over de rijke historie van de Schiedamse jenever.
In ’t Spul nemen zij de oude gereedschappen ter hand. Oude filmbeelden tonen het werk in de mouterij. Het hele proces van korrel tot borrel wordt er uiteengezet. Bij het zakkendragershuisje branden op straat houtvuurtjes en worden de leerlingen opgewacht door de deken en enkele kloeke leden van het zakkendragersgilde anno 1465. Die laten hen ervaren hoe het was in vroeger tijden, met kapzak maar zonder mobieltjes. In de winterkou gaan zij zelf het graan in balen scheppen, opzetten, van boord sjouwen en over de dam slepen. Maar eerst verzamelen zij zich onder klokgelui bij de smakbak om het werk door dobbelen te verdelen. Ook de molenaars van De Drie Koornbloemen, één van de hoogste historische molens ter wereld, hebben genoeg te doen voor hun nieuwe “lui-jongens”. In het Nationaal Jenevermuseum moet beslag gemaakt worden voor de branderij en wordt een smaakpapillenworkshop gevolgd. Mevrouw Jansen van Herman Jansen anno 1777 leidt hen rond door de branderij De Tweelingh en uiteraard krijgen zij ook voorlichting over de gevaren van alcohol. Iedere klas krijgt een vier meter lange, antieke peilstok mee naar alle locaties.
Ook dit jaar wordt weer gestreden om ‘De Grote Brandersbeker’. Welke groep slaagt er bijvoorbeeld het beste in een molen te kruien of jeneverkruiden te herkennen? En wie weet het meeste over de monumenten in Schiedam?

Erfgoedspoor: Boek dicht en klas uit!
Het erfgoedspoor “de branders van Schiedam”, dat dit jaar voor de tiende keer wordt uitgevoerd, is ontwikkeld in samenwerking met het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Leerlingen ervaren het verleden en ontdekken welke samenhang er bestaat tussen de oude gebouwen in hun woonplaats.

10 jaar erfgoedspoor Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws