vrijdag, 01 januari 2016 12:49

10 redenen om trots te zijn op Schiedam in 2016

Wij stellen: Schiedam heeft (ook) in 2016 genoeg om trots op te zijn. Wij hebben een lijstje van 10 gemaakt. We zijn benieuwd naar uw toppers!

Schiedamse sporters gaan voor goud

De Schiedamse bijdrage aan het zilveren WK handbalteam, speelster Kelly Dulfer en teammanager Carla van Dijk, gaan natuurlijk in 2016 voor de winst op het EK in Zweden! En tafeltennistopper Britt Eerland hoopt zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio. Maar ook alle andere Schiedamse sporters gaan uiteraard voor goud in 2016. Schiedam heeft heel veel sporters om trots op te zijn!

Internationale bedrijven

Schiedam heeft bedrijven binnen haar stadsgrenzen die op wereldniveau presteren. Mammoet, Huisman, Nolet en Damen zijn namen die in de hele wereld bekend zijn. Niet voor niets doet het gemeentebestuur haar best om deze bedrijven voor de stad te behouden en nieuwe sterke bedrijven aan te trekken. Grote bedrijven zorgen immers voor inkomsten en werkgelegenheid.

Frankelandgroep

De Frankelandgroep pakt, elk jaar weer, meerdere prijzen op het gebied van de zorg. Wij gaan er dus maar vanuit dat dat in 2016 ook weer zal lukken. Wat wordt het deze keer? Het Gouden Keurmerk voor de zorg? Meest Cliëntvriendelijke Verpleeg-/verzorgingshuis 2016? Als je daar op je oude dag mág wonen dan mag je je gelukkig prijzen.

Bibliotheek

De Bibliotheek verhuisde het afgelopen jaar naar de Korenbeurs en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Zo was de bieb genomineerd voor de Great Indoor Award en in 2016 kan het de prijs voor Interieurbeplanting van het Jaar in de wacht slepen. Hoe dan ook is de Bieb in de Korenbeurs een succes. Waar andere steden hun bibliotheek afbouwen of sluiten gaat de Schiedamse bieb in volle vaart met de tijd mee. 

Lange Haven krijgt een plus

De historische binnenstad van Schiedam vormde het decor van films als Kruimeltje, Nosferatu en Minoes. De parel van de binnenstad is de Lange Haven. De afgelopen jaren kon het sfeervolle evenement Gondelvaart niet door gaan doordat de kades in slechte staat waren. Maar in 2016 krijgt de Lange Haven een grote opknapbeurt met een plus. En dan zal de Haven schitteren als nooit tevoren!

Musea

Ze liggen plaatselijk onder vuur omdat de financiën niet aansloten bij de ambities van de stad maar Schiedam heeft musea om trots op te zijn. Het Stedelijk museum en het Jenevermuseum trekken bezoekers uit heel het land. In 2016 bestaat het Jenevermuseum 20 jaar. Er liggen masterplannen op tafel om meer bezoekers te trekken en de kosten in de hand te houden. Wordt 2016 het jaar van de Schiedamse Musea? Gaan ook Schiedammers weer met trots naar de musea?

Natuurlijk de molens

Van oudsher de trots van Schiedam! Welke andere stad ter wereld heeft dit:
een restaurant in een molen: restaurant de Noordmolen, al 40 jaar!,
en een molen de Walvisch met een natuurvoedingswinkel,
en een molen met een uniek schildje (de Vrijheid met het Korenmolenaarsgildeschildje),
en een werkende museumkorenmolen (de Nieuwe Palmboom),
en een molen waar in kunt vergaderen (de Kameel)
en de allernieuwste molen: Molen de Nolet, anno 2005 en de hoogste molen ter wereld!

Oliebollenkoning Nico Sterrenberg

Gaat Nico zijn vijfde plek in de landelijke oliebollenbakkersranglijst verbeteren in 2016? Hij gaat er ongetwijfeld zijn best voor doen. Gezien de lange rijen die er de afgelopen dagen voor zijn kraam stonden zal hij nu wel met de voetjes omhoog van het succes van afgelopen jaar aan het nagenieten zijn.

Een tattooshop met frikandellen

Er werd lacherig over gedaan en het begon dan ook als een grap. Maar het 'WK' Frikandellen Eten bracht Schiedam landelijk in het nieuws en zorgde voor een volle bak op Winterland Schiedam. De ondernemende tatoeëerders van Stay Classy Tattoo wisten in de voorbereiding bij tijd en wijlen zelf ook niet wat ze overkwam, maar ze gingen door en zorgden er voor dat alles perfect verliep, ondanks de enorme belangstelling. 

Jeneverie 't Spul

Een borrelmuseum, een Jeneverie met 400 soorten jenever, Open Podium, cabaret, conferences, verkiezingsavonden, de Grote Kennisquiz, De Illustere School van Schiedam: Jeneverie 't Spul is gewoon uniek. Rob van Klaarwater is een wandelende Wikipedia als het om Schiedam gaat. En de man heeft een visie voor de stad. Tip voor het gemeentebestuur...

Reacties

Waar bent u trots op in Schiedam? We krijgen heel veel leuke reacties! Degene die echt iets noemen om trots op te zijn:
Jeroen Heetkamp: Bij de molens ontbreekt de schitterend opgeknapte Babbersmolen, dat kan natuurlijk niet, hebben jullie hun site nog niet gezien?
Carly Mak: 't oude Kethel en de andere molens opbouwen
Frans van der Zee komt met een hele lijst: De Grote markt met zijn gezellige terrasjes. Winterland tijdens de donkere dagen. Het gerestaureerde klokkenluidershuis wat behoed is van de sloophamer. De Bontekoe wat gelijkenis heeft met Sjakie's chocoladefabriek. Alles wat met Liduina te maken heeft. De jenever van Loopuyt. Dat braakliggende terreinen worden omgetoverd tot stadstuin. Om er eens een paar op te noemen.
Christa Krebes-Nels Op alle oud Schiedammers die hier samen komen... Hahaha
Maarten de Wit Ik mis trouwens wel nog een paar dingen op het positieve lijstje: Schiedam heeft een van de mooiste theaters van Nederland, overal goeie winkels binnen loopafstand en de stad is perfect bereikbaar met trein, metro, bus en auto! Oja, en niet te vergeten: goede restaurants in voldoende keuze!
Thomas Jansen Mis ik nog de nootjes van gootjes op radio schiedam
Peter Hoppe Reden nr 11 dat ik in mijn hart een Gorzenees ben en altijd blij

10 redenen om trots te zijn op Schiedam in 2016

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws