700 Schiedammers betogen voor vrijheid van meningsuiting
vrijdag, 09 januari 2015 08:15

700 Schiedammers betogen voor vrijheid van meningsuiting

Ongeveer 700 mensen liepen donderdagavond in Schiedam mee in een betoging vóór de vrijheid van meningsuiting en tégen de verwerpelijke terreurdaad, die woensdag plaatsvond in Parijs.
Zie voor de reportage van PopUpTv: http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/stille-tocht-in-schiedam-jesuischarlie
De toespraak van de burgemeester live op PopUpTv: http://www.popuptv.nl/pop-up-tube/toespraak-burgemeester-cor-lamers-jesuischarlie

700 Schiedammers betuigden gisteren, samen met het college en de gemeenteraad, hun respect aan de slachtoffers in Parijs. De stoet vertrok om 18.00 uur vanaf het Land van Belofte en liep naar het monument op de Plantage. Burgemeester Lamers sprak daar over het belang van de vrijheid van meningsuiting.

Hieronder leest u de door burgemeester Lamers uitgesproken tekst.

"La terreur ne connaît pas de religion.
Terreur kent geen religie.

Dames en heren, jongens en meisjes,

Dit is een betoging vóór de vrijheid van meningsuiting, als reactie op de afschuwelijke aanslagen van gisteren in Parijs. Vele Schiedammers doen mee, vooropgegaan door Ronald Roskam van de politie, Sandra Don van de pers en onze eigen cartoonist Harr Wiegman, vertegenwoordigers van de moskeeën en kerken in Schiedam én college en gemeenteraad. Het is mede namens hen dat ik hier spreek. De tocht eindigt niet voor niks op deze locatie. Bij dit monument, het symbool van vrijheid en democratie, hier in de Plantage.

Met afschuw heeft de wereld gereageerd op de terreurdaad van gisteren in Parijs. Een ongelooflijk onrecht. In de hele wereld vinden op dit moment dit soort tochten plaats. Het grote aantal slachtoffers, het onbeschrijfelijke leed voor de nabestaanden, dat schokt ons diep. Het brute, laffe geweld. We geven op deze manier uiting aan ons gedeelde verdriet. Maar we geven ook uiting aan onze afschuw over de aanval op onze waarden. Deze zijn op grove wijze geschonden.

De terroristen zijn erop uit mensen tegen elkaar op te zetten. Dat gebeurt niet.
Zij probeerden tweestrijd te zaaien, maar eenheid bloeit op.

Wij laten zien dat zij het tegendeel zullen bereiken. Wij tonen dat hier vanavond én na vandaag. Ik ben trots dat wij dat in Schiedam op deze manier kunnen tonen. Een aanslag op de vrijheid van meningsuiting raakt ons namelijk allen. Als samenleving laten wij zien dat wij sterk zijn. Veerkracht kunnen tonen. En wij bieden steun aan de slachtoffers en nabestaanden van diegenen die gisteren zijn omgekomen en tonen ons respect.

De vrijheid van meningsuiting is geweld aangedaan.
De vrijheid van meningsuiting is een grondrecht binnen onze samenleving.
Die geldt voor iedereen, die deel uitmaakt van onze samenleving.
Voor iedereen, ongeacht zijn of haar afkomst, overtuiging of geaardheid.

Dames en heren, jongens en meisjes,
Mogen zeggen wat je vindt, voor je mening kunnen uitkomen, is een groot goed. Natuurlijk betekent dat, dat iemand anders een mening kan hebben, die botst met de jouwe. Je bent het er misschien zelfs wel hartgrondig mee oneens.
Juist de vrijheid van meningsuiting geeft je de mogelijkheid om jouw mening tegenover die van anderen te stellen. In discussie te gaan. Elkaar proberen te overtuigen. Én te accepteren dat we niet allemaal hetzelfde zijn, maar dat wij wel in een wereld leven waar wij dingen kunnen zeggen en tolerant zijn naar elkaar. Het is van grote waarde altijd met elkaar in gesprek te blijven, de dialoog te voeren. Met woorden, niet met wapens. Niemand heeft het recht anderen op deze manier het zwijgen op te leggen omdat zij het ergens niet mee eens zijn. De beelden die we zagen, tonen ons een vorm van lafheid, die beneden elke menselijke waardigheid is.

Dames en heren,
Schiedam is een veelzijdige gemeente. Daarin ligt ook onze kracht. Met deze betoging laten wij onze solidariteit zien, dat hoort bij Schiedam. Daarom is het belangrijk dat wij samen dit signaal hebben afgegeven. Omdat wij niet wijken voor terreur. Ik dank u voor uw komst."

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws