zondag, 02 november 2014 21:06

A Voce Sola: Monteverdi en tijdgenoten

't Huis te Poort is zuinig op het trouwe publiek, maar óók op de al even trouwe artiesten. Met een aantal van hen is een bijzondere band opgebouwd die al jaren duurt, en wat de stichting betreft nog jaren mag blíjven duren. Eén van hen is de Italiaanse musicus Marco Vitale. Steeds weet hij weer te verrassen met bijzondere programma's, als solist of met zijn ensemble Constrasto Armonico.

Ditmaal staat zijn programma in het teken van een van de belangrijkste en invloedrijkste componisten ooit, Vitale's landgenoot Claudio Monteverdi (1567-1643). Diens werk markeerde de overgang van de renaissance naar de barok en hij wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de moderne opera. Uniek was de manier waarop hij menselijke emoties naar muziek wist te vertalen. Een fraai staaltje daarvan is het centrale werk van de avond: het madrigaal Il Combattimento di Tancredi e Clorinda, uit 1638, dat gerust een mini-operaatje genoemd mag worden.

Maar hoe groot en invloedrijk Monteverdi ook was, de periode en omstandigheden waarin hij leefde waren een rijke voedingsbodem voor nog veel meer talentrijke kunstenaars. Italië (en zeker Venetië) maakte een een rijke periode door die ongekende mogelijkheden bood voor architecten, beeldhouwers, schilders én musici. Het is dan ook interessant te horen wat er nog meer aan muzikaal aanbod was. Om die reden staat een aantal tijdgenoten van Monteverdi op het programma: relatief bekende zoals Frescobaldi en Gabrieli, maar ook minder bekende als Cima en Uccelini. Een gevarieerd programma dus dat een fraai inkijkje biedt in de rijkdom van de vroege barok.

De zangpartijen zullen solo vertolkt worden door de bekende Nederlandse tenor Marcel Beekman. Marco Vitale bespeelt het klavecimbel en heeft de muzikale leiding. Het ondersteunende internationale ensemble bestaat uit: Stefan Plewniak, violino, Enrique Gómez-Cabrero Fernández, viola da brazzo contralto, violino, Helmut Riebl, viola da brazzo tenore en Pierre-Augustin Lay, viola da brazzo basso.

 

Marcel Beekman, tenor

Marcel Beekman zingt zowel het barokke en klassieke, als het hedendaagse concert- en operarepertoire. Hij trad op met de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Orkest van de Achttiende Eeuw, Les Arts Florissants, de orkesten van de omroep en het ASKO|Schönberg, onder dirigenten als Sir Simon Rattle, William Christie, Reinbert de Leeuw, Iván Fischer, John Adams en Frans Brüggen. Hoewel bekend om zijn affiniteit met de barok, bracht Marcel veel nieuw werk in première van componisten zoals Calliope Tsoupaki (Lucas Passie, Holland Festival 2008 / Greek Love Songs, Holland Festival 2010, Elmer Schönberger, Roderik de Man, Maarten Altena en Martijn Padding en was te gast op internationale concertpodia en festivals. Hij produceert tevens eigen hedendaagse kamermuziekprogramma's. Een aanzienlijke reeks CD-opnamen getuigt van zijn veelzijdigheid.
Onder zijn operarepertoire vallen rollen als Berenice L'Ipermestra, Valère/Damon Les Indes galantes, Arthur Rimbaud Een seizoen in de hel, Laki Topalović Maratonci van Isidora Žebeljan, de titelrol in Willem Breukers Jona, Arnalta L'Incoronazione di Poppea, Voedster in Granida van P.C. Hooft, Casella in La Commedia van Louis Andriessen en Zamar in Legende van Peter-Jan Wagemans. Beekman zong bij De Nederlandse Opera, Theater an der Wien, Bregenzer Festspiele, Salzburger Osterfestspiele en het Saito Kinen Festival Japan.

Marco Vitale, klavecimbel en muzikale leiding

Marco Vitale (Palermo, Italië, 1980) studeerde piano, klavecimbel en compositie aan het V. Bellini Conservatorium in Palermo. In 2002 vestigde hij zich in Nederland waar hij aan het Haagse Koninklijk Conservatorium bij Ton Koopman piano en orgel studeerde. Hij behaalde een masters degree in de oude muziek.

Zijn concertleven als solist en kamermusicus begon op zijn vijftiende. Hij heeft opgetreden bij prestigieuze gelegenheden en festivals in Europa en het Midden-Oosten, als solist en continuo-speler en als muzikaal leider van Contrasto Armonico, een barokensemble gespecialiseerd in muziekuitvoeringen in Italiaanse stijl, volgens de authentieke uitvoeringspraktijk en met gebruik van originele instrumenten.

Hij is betrokken bij de opnames van de complete reeks cantates van Handel, een spannend project, dat veel onbekende meesterwerken in de schijnwerpers zal zetten.

Vitale was te horen in radio- en tv-uitzendingen in Nederland (AVRO), Duitsland, Oostenrijk (ORF), Spanje, Polen (Polskie Radio), Italië (RAI), Groot Brittannië (BBC), Zwitserland (RSI). Hij gaf masterclasses in Frankrijk, Duitsland, Tsjechië en Syrië.
Hij treedt regelmatig op met Le Concert des Nations onder leiding van Jordi Savall.
In 2012 richtte Marco Vitale zijn eigen onafhankelijke muzieklabel Ayros op.

Programma A Voce Sola

Claudio Monteverdi (1567-1643)
Tempro la Cetra

Girolamo Frescobaldi (1583-1643)
Toccata per spinettina e violino

Claudio Monteverdi
Confitebor a voce sola, con viole

Girolamo Frescobaldi
Canzon Prima Sopra Rugier à 4. Canto Alto Tenore Basso

Giovanni Paolo Cima (1570-1622
Sonata à 4 (Concerti Ecclesiastici)

Giovanni Gabrieli (1555-1612)
Canzon Prima La Spiritata a 4

Claudio Monteverdi
Il Combattimento di Tancredi e Clorinda

Claudio Monteverdi
Si dolce è 'l tormento

Marco Uccellini (1603/10-1680)
Aria quinta sopra la Bergamasca

Zondag 16 november 2014, 16.30 uur
Kaarten € 17,50 in de voorverkoop, € 20,00 aan de zaal (CJP € 2,50 korting)

Voorverkoopadressen:
Boekhandel J.S. van Leeuwen, Broersvest 85
Boekhandel Postscriptum, Hof van Spaland 31
VVV Schiedam, Buitenhavenweg 9.
Reserveren kan ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06 511 721 00

't Huis te Poort / Dam 28-30 / Schiedam / Informatie Ad van der Kouwe (06 511 721 00)

http://www.thuistepoort.nl

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws