maandag, 06 juni 2016 12:26

Aangepaste route Avondvierdaagse voor mensen met gezondheidsklachten

Schiedam - Voor mensen met de vaatziekte etalagebenen of longaandoeningen is bewegen en vooral lopen van levensbelang. Het valt echter niet altijd mee om voldoende te lopen. Dan kan een uitdaging helpen. Paramedisch Centrum De Nieuwe Dam, Fysiotherapie Schiedam-West en het Franciscus Vlietland ziekenhuis organiseren in nauwe samenwerking met de Gezamenlijke Schiedamse Avondvierdaagse voor het derde jaar een speciale afstand voor deze doelgroepen: de 2,5 kilometer te lopen op maandag, woensdag en vrijdag.

Door deze speciale afstand kunnen deze mensen op 13, 15 en 17 juni ook deelnemen aan dit sportieve evenement in Schiedam. Beweging is namelijk voor iedereen van belang. Voor mensen met de vaatziekte ‘etalagebenen’ (claudicatio intermittens) en longproblemen (COPD) is het zelfs van levensbelang.

Op verwijzing van de vaatchirurgen van het Franciscus Vlietland Ziekenhuis krijgen patiënten met etalagebenen looptraining bij een gespecialiseerde fysiotherapeut voorgeschreven. Hiermee worden zeer goede resultaten geboekt. Ook mensen met COPD worden vanuit het Franciscus Vlietland ziekenhuis verwezen naar fysiotherapeuten om in beweging te blijven waardoor conditie en kracht verbeteren. Hieraan beginnen is vaak moeilijk, maar gemotiveerd blijven nog moeilijker.

Uitdaging

Laura van Dortmont, vaatchirurg in het Franciscus Vlietland ziekenhuis: “Het valt niet altijd mee om aan voldoende beweging te komen. Zeker voor mensen met etalagebenen of COPD. Ga er maar aan staan: met looptraining starten als je benen juist pijn doen bij het lopen of je longen het even niet kunnen bijhouden. Dan is het mooi als je een sportief lokaal evenement kunt aangrijpen als uitdaging om naar toe te werken. Echter, de ‘gewone’ avondvierdaagse is te zwaar. Wandelen staat voor deze mensen vaak gelijk aan topsport.”
“Wij hebben daarom bij de Gezamenlijke Schiedamse Avondvierdaagse een speciale afstand aangevraagd voor mensen met etalagebenen of longproblemen. Dat is gelukt: er is een speciale afstand van 2,5 kilometer met voldoende gelegenheid om tussendoor te rusten. Bovendien is er steeds een rustdag ingelast. Wij zijn de organisatoren in Schiedam heel dankbaar, want zo is het ook voor onze patiënten mogelijk om mee te doen”, Marian v.d. Drift, fysiotherapeut bij Fysiotherapie Schiedam-West.

De avondvierdaagse voor mensen met Claudicatio en longproblemen start en eindigt op maandag vanaf de achterzijde van het Schiewaeghgebouw (Loeffstraat) en op woensdag en vrijdag vanaf het Sint Liduinaplein 2. Men kan zich aanmelden bij Fysiotherapie Schiedam-West: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 010-4263899.

Aangepaste route Avondvierdaagse voor mensen met gezondheidsklachten

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws