zaterdag, 30 mei 2015 07:53

Aantal woninginbraken in Maassluis sterk gestegen

Zoals bij veel overtredingen en misdaden het geval is, is het aantal woninginbraken wisselend. In Maassluis is het aantal woninginbraken sterk gestegen, waar zowel de politie als de gemeente, samen met Buurtpreventie en het project Waaks! stevig tegen hebben opgetreden.

De eerste maanden van het jaar 2015 begon dan ook wat rustiger, maar nu het mooier weer wordt neemt het aantal inbraken weer toe. U zult dan ook geregeld van ons informatie ontvangen over maatregelen die u zelf makkelijk kunt nemen.

Meld verdachte zaken
U kent uw wijk het beste. Als u denkt dat er iets niet in orde is, dan is dat meestal ook zo. Ziet u verdachte personen in uw buurt? Hebben zij bijvoorbeeld veel aandacht voor een woning? Of hoort u inbrekersgeluiden bij de buren? Bel dan direct de politie via 112.

Let op hoe de personen eruit zien en in welke richting ze vertrekken. Komen ze met een vervoermiddel? Noteer dan het kenteken en het merk van de auto. De politie vraagt u elke vreemde of verdachte situatie door te geven via 112. Realiseert u zich een verdachte situatie pas later? Bel dan alstublieft 0900-8844.

Overdag of 's avonds
De meeste inbraken vinden overdag of 's avonds plaats. Bijna de helft van het aantal inbraken blijft bij een 'poging', het lukt de inbrekers dan niet om binnen te komen. Ze worden gestoord of hebben te maken met goed hang- en sluitwerk.

Valse sleutel
De inbrekers die wél een woning binnenkomen, doen dat in veel gevallen met een valse sleutel, door het open boren dan wel verbreken van het (cilinder)slot, of door een raam of (schuif)deur te forceren.

Slimme tips
Hieronder vijf slimme tips om inbraak te voorkomen:

Tip 1 Draai de deur op slot als u weggaat
Als u de voordeur alleen maar dichttrekt, dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic zo worden open gemaakt. Ook wel bekend als de flippermethode.
Tip 2 Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt
Leg geen dure spullen in het zicht. Zorg voor een lichtschakelaar of laat licht branden. Bij langere afwezigheid: maak afspraken met de buren.
Tip 3 Sluit alle ramen als u weggaat
Als een insluiper via een open raam uw woning kan binnenkomen, heeft hij aan een paar minuten genoeg om uw spullen mee te nemen. Doe daarom alle ramen dicht als u weggaat, ook wc- en dakraampjes. Zelfs als u maar heel even de deur uit gaat.
Tip 4 Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan om de deur zo van het slot te draaien. Of hij/zij boort met een handboor een gaatje in het kozijn om bij de sleutel te komen.
Tip 5 Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg
Inbrekers proberen vaak via hoger gelegen verdiepingen het huis binnen te komen. Haal daarom alles weg waarlangs een inbreker omhoog kan klimmen. Lukt dat niet, zorg dan voor goede beveiliging op alle ramen en deuren op hoger gelegen verdiepingen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op www.politiekeurmerk.nl of www.maakhetzeniettemakkelijk.nl .

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws