donderdag, 02 maart 2017 16:12

Agent schrijft aangrijpend verhaal op blog over explosie in kelderbox

Schiedam - Barry van Rij (26), agent bij Basisteam Schiedam, heeft een aangrijpend ooggetuigenverhaal geschreven over de explosie in een kelderbox aan de Donker Curtiusstraat in Schiedam Nieuwland op 13 augustus 2016. Daarbij zijn een vierjarige jongen en een 18-jarige man zo ernstig gewond geraakt dat ze in het ziekenhuis aan hun verwondingen overleden. 

PopUpTv kreeg toen gruwelijke videobeelden en foto's door een ooggetuige toegestuurd. Die beelden waren te gruwelijk om te plaatsen.

'Hij kijkt me aan, maar ik zie dat hij van binnen al dood is' schrijft Barry. 'Het jongetje voor me is voor een groot deel verbrand, zijn huid heeft meerdere kleuren. Ik ruik de geur van verbrand vlees, nooit eerder had ik daar zo’n moeite mee. Om mij heen zie ik brandweermannen huilend mensen blussen.

Ik tref een complete chaos aan, het lijkt wel een film waarbij het geluid uit staat. De brandende schuur blijkt een kelderbox, waarin een explosie is geweest. Ik zie dat de ruiten eruit liggen en dat het binnen nog wat rookt. Rondom de kelderbox ligt een hoop bloed. Ik probeer helder te krijgen wat er gebeurd is, maar het wil even niet lukken.

Het gewonde kind ligt even verderop in de armen van een man. Ik zie dat het zwaargewond is. Het jongetje kijk me aan, maar ik heb het gevoel dat hij dwars door mij heen kijkt. Hij heeft de dood in z’n ogen, die blik zal ik nooit vergeten. Het kind is doodstil. De man die hem vast heeft schreeuwt het uit. Hij is de enige die geluid maakt. Zijn emoties zijn niet te beschrijven. Hij heeft zelf wat snijwonden, maar die lijken hem niet de deren.

Ik tref nog twee slachtoffers aan, ook zij zijn er slecht aan toe. Ze zijn stil, ik denk dat ze de pijn niet eens meer voelen.

Even voel ik mij compleet machteloos, ik kan niets betekenen voor de slachtoffers. Waar ik normaal gesproken reanimeer of een bloeding stelp, kan ik nu helemaal niks. Deze slachtoffers hebben zware brandwonden. Ik zie dat de brandweermannen letterlijk de mensen aan het blussen zijn, alsof ze een brand blussen. Enkelen met tranen in de ogen. Even sta ik stil om te beseffen wat ik nu eigenlijk zie gebeuren.

Tot mijn schrik herken ik een van de slachtoffers. Het is een 18-jarige man uit Schiedam, een bekende van de politie. Hij blijkt de bewoner te zijn van de woning waar de kelderbox bij hoort.

Dan gaat in mijn hoofd de knop om en ik ga ik over tot actie. Samen met mijn collega’s zet ik de straat af met afzetlinten en we proberen getuigen te achterhalen. Ik moet weten wat er gebeurd is.

Met verbazing zie ik hoe mensen met kleine kinderen in hun armen staan toe te kijken. De een staat nog dichter bij de zwaargewonden dan de ander. Wat bezielt deze mensen? Ze lijken totaal niet te beseffen dat zij zichzelf en hun kinderen beschadigen door hiernaar te kijken. Als ik de mensen wegstuur, verbazen zij mij nog meer door een grote mond tegen mij op te zetten.'

Agent schrijft aangrijpend verhaal op blog over explosie in kelderbox

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws