woensdag, 25 mei 2016 13:45

Al meer dan 2.000 bezoekers in 10 dagen voor Schiedammers Maken

Schiedam - De expositie Schiedammers Maken in de Grote- of Sint Janskerk aan de Lange Kerkstraat in Schiedam loopt goed: de afgelopen 10 dagen zijn er al meer dan 2.000 bezoekers op de tentoonstelling afgekomen.

Op vrijdag 13 mei opende burgemeester Lamers de ‘EXPO Schiedammers Maken ...’ die aansluit op het stadsthema van 2016. In foto’s en maquettes, met producten, gereedschappen en filmpjes over de maakprocessen tonen tientallen Schiedamse bedrijven en particulieren wat zij maken en hoe zij het maken. Zie: https://popuptv.nl/pop-up-tube/opening-expo-schiedammers-maken-s-dam

De EXPO, die in het Nederlands én in het Engels is weergegeven, is nog tot en met 11 september te zien, van dinsdag tot en met zaterdag tussen 12 en 16 uur. Groepen kunnen ook buiten deze bezoektijden een afspraak maken. 

Fotograaf Jan van der Ploeg is trots op de wijze waarop zijn 250 foto’s van Schiedammers zijn weergegeven. Hij fotografeerde mensen die bijzondere schroeven maken voor de wereldwijde maritieme industrie, tot prachtige kunst die internationaal wordt gewaardeerd. Die komen nu helemaal tot hun recht in de meterslange banieren die vanuit de nok van de kerk naar beneden hangen: een ontwerp van de Schiedamse tentoonstellingsontwerpsters Edith Gruson en Gerard Hadders van ProArtsDesign en Belinda Speijer van Fun-key Events.

Gilden en ondernemers

Het initiatief voor de EXPO komt van de Stichting Sint Janskerk Schiedam, die het kerkgebouw exploiteert om geld binnen te halen voor onderhoud. Zo kan het gebouw uit 1425 voor de toekomstige generaties behouden blijven. De EXPO is gesponsord door de gemeente, tal van fondsen en ingevuld door het Schiedamse bedrijfsleven. Bestuursvoorzitter Bram van Hengel benadrukte bij de opening dat de Grote- of Sint Janskerk zelf een sprekend voorbeeld is van ‘Schiedammers Maken...’ “want dit oudste, stenen gebouw uit 1425 is door en voor Schiedammers gemaakt als gemeenschapsgebouw én als kerk. Ondernemerschap en het kerkgebouw waren tot de scheiding van kerk en staat in 1811, via dit gebouw nauw verbonden. Honderden jaren kwamen hier de gilden samen. Nu krijgen bedrijven en makers hier weer de ruimte om hun trots te laten zien.”

Bedrijven-bijeenkomsten

In de komende maanden vinden er tal van bedrijven-netwerksessies plaats rondom de EXPO. Zo wordt er binnenkort een Open Coffee georganiseerd: een gratis netwerk-koffiesessie. Serviceclubs en bedrijven zijn uitgenodigd om hier hun samenkomsten te houden. Het bestuur van de Stichting Sint Janskerk Schiedam hoopt hiermee tevens een kring van Zakenvrienden op te bouwen die zich als donateur aan het behoud van het kerkgebouw verbinden.

Al meer dan 2.000 bezoekers in 10 dagen voor Schiedammers Maken

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws