dinsdag, 04 juli 2017 23:13

Andreas Rose wil na opheffing Gemeente Belangen liefst door

nieuwe stadsblad

Schiedam - Gemeente Belangen Schiedam heeft zichzelf zaterdag opgeheven, maar gemeenteraadslid Andreas Rose blijft het liefst actief in de Schiedamse politiek. Zijn eerste plicht is zijn termijn volmaken. Hij is benoemd tot de raadsverkiezingen van woensdag 21 maart 2018 en tot die tijd verandert er niets, zegt hij.

Door Kor Kegel

Want GBS mag dan per 1 juli opgeheven zijn, als GBS-raadslid is hij voor vier jaar gekozen. ,,Stoppen doe ik niet.''

Maar daarna?
Andreas Rose zit sinds 2010 in de gemeenteraad. ,,Ik wil graag nog een derde termijn, maar zie het niet zitten om de verkiezingen in te gaan met een kieslijst van één persoon. Ik zou het liefst aansluiten bij Leefbaar Schiedam. zeker omdat met de komst van de PVV één sterke lokale partij noodzakelijk is,'' zegt Rose.

Hij is niet rouwig dat GBS opgeheven is. Hij had liefst in 2014 al een fusie met Leefbaar Schiedam gewild. Dat lukte niet. Nu opnieuw is hij al maanden in gesprek met Leefbaar, maar hij heeft het gevoel dat de fractie van Gerrie de Bel-van Touw, Anneke Post-den Heijer en Arie Villerius de boot afhoudt. ,,Ik wacht af wat er gebeurt,'' zegt Andreas Rose.

,,Een nieuwe partij is niet iets waar ik in eerste instantie aan denk,'' zegt hij. Maar Rose weet best, zonder onbescheiden te willen zijn, dat hij een zekere groep kiezers vertegenwoordigt met een politiek geluid dat anders verloren zou gaan.

Vrijdag maakte GBS-partijvoorzitter Jan den Brinker op Schiedam24 bekend dat de partij met ingang van zaterdag niet meer zou bestaan. Opgericht in februari 1986 liet Gemeente Belangen Schiedam aanvankelijk het rechts-radicale geluid van mede-oprichter en voorzitter Jan Hagendoorn horen, die het vooral op de horeca in de binnenstad gemunt had. Daarna, onder Henk Metaal en Liesbeth Fluiter-van Kuijvenhoven, werd GBS een partij die de mening van de Schiedammers vaak het best wist te vertolken. Dat de partij toch nooit groot is geworden, komt vooral door de opkomst van andere lokale partijen zoals Platform Schiedam en Leefbaar Schiedam, beide opgericht door Theo Schoenmakers, en ook Schiedam Anders. Bovendien versplinterde het politieke landschap. GBS had in zekere zin last van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV), Solidair '93 en Trots op Nederland.

Jan den Brinker. ,,Voor de komende verkiezingen doen er weer meer partijen mee, zoals DENK en de PVV van Geert Wilders. We hebben niet het idee dat al onze inspanningen nog veel kans van slagen hebben. Daarom stoppen we ermee. Het is mooi geweest."

Andreas Rose wil na opheffing Gemeente Belangen liefst door

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws