Arjen Leistra eerste stadsorganist van Schiedam
zaterdag, 13 september 2014 18:19

Arjen Leistra eerste stadsorganist van Schiedam

De gemeente Schiedam heeft nu een Stadsorganist. Tijdens de Nationale Orgeldagen/Open Monumentendag werd de heer Arjen Leistra in deze functie benoemd door burgemeester Cor Lamers. Dat was ook nog een verrassing voor de organist van de Grote Kerk zelf. De benoeming vond plaats in de Grote Kerk op zaterdag 13 september.

De Vrienden van de Grote Kerk hebben het gemeentebestuur voorgesteld een dergelijke functie in te stellen, iets waar het gemeentebestuur graag op inging. Aanleiding is de wijze waarop organist Leistra sinds zijn aanstelling zich als organist van de Grote Kerk heeft ingespannen om de orgelcultuur in Schiedam te bevorderen door het organiseren van orgelconcerten en lesprogramma's. Dit heeft geleid tot een programma van orgelconcerten door het jaar heen. Bij gebrek aan specifieke kennis over beheer en onderhoud van monumentale orgels is de heer Leistra bovendien regelmatig opgetreden als adviseur voor de gemeente Schiedam. Met de erefunctie brengt Schiedam haar orgels voor een breed publiek voor het voetlicht. Bovengenoemde activiteiten kunnen bovendien worden voortgezet en verder worden uitgewerkt door de Stadsorganist. De aanstelling geldt voor een periode van vijf jaar. Dit betekent dat op termijn eventueel ook andere organisten, die aan de voorwaarden voldoen, kunnen worden benoemd.

De stad kent diverse bijzondere orgels, waarvan een aantal in bezit van de gemeente of aan de gemeente gelieerde organisaties. Voorbeelden zijn het Hess-orgel in de kapel van het Stedelijk Museum Schiedam, het Maarschalkerweerdorgel in de Havenkerk en het orgel van de Grote Kerk. Het beheer van deze orgels heeft veel te winnen bij regelmatige bespelingen.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws