zondag, 08 mei 2016 18:18

Ausonia in 't Huis te Poort op vrijdag 27 mei

Schiedam - Het concertseizoen in ’t Huis te Poort werd geopend met de ‘moeilijke’ muziek van Bach. In het concert waarmee het seizoen wordt afgesloten is daarentegen juist Bach’s meest opgewekte en toegankelijke kant te horen.

Feestelijke concerten van ongekende klasse, uitgevoerd door het internationale zevenkoppige topensemble Ausonia dat daarmee ook gelijk hun nieuwe CD presenteert én het nieuwe label Hitasura.

Zou de CD zijn langste tijd gehad hebben? Veel liefhebbers van klassieke muziek geloven van niet en worden in dat optimisme bevestigd door de recente introductie van diverse nieuwe kwaliteitslabels. Na initiatieven van bijvoorbeeld Daan van Aalst (Navis Classics) en Marco Vitale (Ayros), is het nu de beurt aan klavecinist Frédérick Haas. Hij pakt het groots aan: eind mei wordt in Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel zijn nieuwe label Hitasura geïntroduceerd. De intentie is CD’s uit te brengen, die in alle opzichten tot het beste behoren: in repertoire, uitvoering, opnamekwaliteit én verpakking. De eerste CD van Hitasura is in dat opzicht gelijk een schot in de roos: spetterende viool- en klavecimbelconcerten van J.S. Bach, uitgevoerd door het topensemble Ausonia, onder leiding van Haas zelf.

En nog vóórdat de muziek van de CD in Brussel integraal zal worden uitgevoerd, zal dat op vrijdag 27 mei in ’t Huis te Poort in Schiedam gebeuren. Een evenement dat kon worden gerealiseerd dankzij de bijzondere band die er al meer dan tien jaar bestaat tussen ’t Huis te Poort en Ausonia. Uiteraard kan de CD op deze avond ook worden aangeschaft, in de handelseditie of als speciale luxe uitgave.

J.S. Bach, klavecimbel- en vioolconcerten

Frédérick Haas: “Van de Concertos van J.S. Bach kan worden gesteld dat ze behoren tot de wonderlijkste parels van het barokrepertoire. Vitaliteit, intensiteit, gecombineerd met lichtheid, complexiteit én frisheid, kleur: het is allemaal aanwezig. Alles wat muziek in de stijl van de Barok tot op de dag van vandaag zo opwindend, verleidelijk en geliefd maakt. Het is grootse Bachmuziek, maar met een glimlach. Deze beroemde stukken, die erom vragen steeds herontdekt te worden, zijn altijd weer een uitdaging voor de uitvoerders en blijven het publiek raken.”

Gespeeld worden de concerten BWV 1041, 1042, 1052 en 1053. Dat gebeurt in een voor ’t Huis te Poort grote bezetting: Mira Glodeanu, eerste viool, Emmanuelle Dauvin en Bénédicte Pernet, viool, Benjamin Lescoat, altviool, Geneviève Koerver, cello, James Munro, contrabas en Frédérick Haas, klavecimbel en muzikale leiding.

De schitterende muziek van Bach, uitgevoerd door dit ensemble, staat in combinatie met de fraaie akoestiek en de informele sfeer van ’t Huis te Poort garant voor een onvergetelijke avond. Een waardige manier om dit concertseizoen af te sluiten.

Vrijdag 27 mei 2016, 20.15 uur
Voorverkoop: 17,50 Euro, Zaalverkoop: 20,00 Euro, CJP 2,50 Euro korting

’t Huis te Poort

Dam 28-30
Schiedam

www.thuistepoort.nl

Ausonia in 't Huis te Poort op vrijdag 27 mei

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws