donderdag, 23 juni 2016 09:38

B&W op bezoek in het Stedelijk Museum Schiedam

Schiedam - Afgelopen week brachten burgemeester en wethouders van Schiedam (B&W) een bezoek aan het Stedelijk Museum Schiedam. Ze gingen zelf aan de slag in het kader van kunsteducatie. 

Dat kunsteducatie voor alle leeftijden is, bleek wel toen Wolf Brinkman met de burgemeester en wethouders sprak over de ‘helft van de helft van de helft’. Wat is dat nu eigenlijk en hoe vaak kun je de helft van de helft van de helft nemen voordat er niets overblijft? Ze gingen zelf aan de slag.

Docenten waren heel verbaasd, vertelt kunstenaar Wolf Brinkman. ‘Plotseling zagen ze leerlingen die vergaten te stotteren terwijl ze een verhaal voor de groep hielden.’ Hij verdiepte zich de afgelopen jaren in de vraag ‘wat is leren’ en stelde vervolgens een cultureel taal- en rekenprogramma samen. Daarover vertelde hij deze week bij het Stedelijk Museum Schiedam aan het college van Burgemeesters en Wethouders.

Het belangrijkste van Brinkmans kunstlessen is dat kinderen leren nadenken. ‘Docenten zien vaak voor het eerst wat er in de kinderen omgaat. En hoe ze hun gedachten zelfstandig kunnen verwoorden. Timide scholieren staan plotseling in het middelpunt iets te vertellen. Dat hadden ze niet verwacht’, zegt hij.

Kunstkijken stimuleert de taalontwikkeling

Brinkman werkt voor scholen en culturele instellingen. De afgelopen drie jaar gaf hij in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen taal- en rekenlessen bij OBS De Taaltuin en OBS De Singel in Schiedam. Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, is enthousiast over het effect hiervan.

‘Veel kinderen hebben helaas een taal- en rekenachterstand. Een museum is een rijke omgeving om daarbij te helpen. Zo weten we uit onderzoek dat kunst kijken de taalontwikkeling stimuleert. En veel kunstwerken geven aanleiding tot de meest ingewikkelde rekenlessen. Ook dat is de kracht van cultuuronderwijs.’

Leerlingen maken digitaal kunstwerk

Het Stedelijk Museum Schiedam biedt komend schooljaar rondleidingen en workshops voor kinderen en jongeren van alle leeftijden en niveaus. Zo is er bij de tentoonstelling over multimedia-kunstenaar Geert Mul (5 november 2016 – 12 februari 2017) een workshop waarbij leerlingen actief aan de slag gaan en zelf een digitaal kunstwerk maken.

Havo- en vwo-leerlingen die examen doen in het vak Kunst, kunnen een speciale examenrondleiding krijgen. Het populaire programma Filosoferen met kunst kreeg een nieuw jasje en is toegespitst op werken van kunstenaars die te zien zijn in de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016 (8 oktober 2016 – 22 januari 2017).

B&W op bezoek in het Stedelijk Museum Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws