woensdag, 26 augustus 2015 17:36

Babbelaar in de kraag gevat

De babbeltruc als manier om iemand zonder al te veel risico geld af te troggelen? Door een oplettende bewoner en snel handelen van de handhavers van de gemeente, kwam een verdachte vrijdag van een kouwe kermis thuis.

Een bezorgde bewoner sprak op de Oosterstraat surveillerende handhavers aan. Hij vermoedde dat zijn oudere buurman bezoek had gehad van iemand die met een babbeltruc binnen probeerde te komen. De handhavers zagen de verdachte richting de Oosthavenkade en konden hem daar staande houden. De verdachte is vervolgens overgedragen aan de politie.

Babbeltrucs
Het gebeurt geregeld dat dieven met een smoesje aanbellen en zo een huis weten binnen te komen. Soms vragen ze u om een glaasje water of om pen en papier en ondertussen glipt een handlanger uw huis binnen. Dieven doen zich voor als werknemers van de woningbouwvereniging, een goed doel of bijvoorbeeld het waterleidingbedrijf. Het kunnen mannen, vrouwen of kinderen zijn. Wanneer deze mensen binnen zijn, wordt u aan de praat gehouden door één van hen, de ander doorzoekt ondertussen uw woning en haalt alles weg wat van waarde is (sieraden, portemonnee, pinpas, etc.).

Tips
Een aantal tips om dit te voorkomen:
Wanneer u alleen thuis bent, laat dan alleen bekenden binnen. U kunt zeggen dat u op advies van de politie niemand meer binnenlaat die u niet kent.
Wilt u toch behulpzaam zijn, vraag dan eerst om een identificatie en een telefoonnummer van iemand bij wie u het verhaal kunt navragen
Bel bij verdachte omstandigheden direct de politie via 112.
Mocht u ondanks deze adviezen toch het slachtoffer worden van een babbeltruc of woninginbraak doe dan direct aangifte bij de politie. Ook als u het vermoeden heeft dat u voor een dergelijke truc bent benaderd wil de politie dat graag weten. Belangrijk is dan dat u een signalement heeft of een kenteken van de auto waarmee mogelijke daders wegrijden.

Babbelaar in de kraag gevat

Advertentie