zaterdag, 11 februari 2017 11:05

Bachs mooiste aria’s voor sopraan en hobo in t Huis te Poort

Schiedam - Misschien wel de beste sopraan van Nederland, misschien wel de beste hoboïst van Nederland en zonder twijfel de grootste componist aller tijden... Met zo’n combinatie van grootheden kan het eigenlijk al niet meer misgaan. Johannette Zomer en Bart Schneemann brengen aria’s van Bach.

Ze worden daarbij begeleid door het Tulipa Consort, een ensemble van topmusici die al jaren meedraaien in de voorhoede van het oude-muziekcircuit. ’t Huis te Poort is er trots op een van de weinige locaties te zijn waar dit bijzondere concert wordt uitgevoerd.

Zomer en Schneemann kennen elkaar van eerdere samenwerkingen, waaronder de cd It takes two met daarop Vaughan Williams’ liederen voor stem en hobo. Johannette Zomer: ‘Wat ik beleefde was uniek: ons beider geluid versmolt zo, was zo met elkaar vervlochten, dat je soms niet kon horen wie wie was. We zijn daarom op zoek gegaan naar een mogelijk verder samenwerkingsverband, wat een paar jaar geleden geresulteerd heeft in de cd ‘Love & Madness’ met werken van Handel voor sopraan en hobo. Nu breiden we de samenwerking uit met het programma ‘Eternal Bach’ waarin we de mooiste juweeltjes van Bach voor sopraan en hobo aan bod laten komen. Later in 2017 gaan we een cd met dit repertoire opnemen voor het label Channel Classics’.

Johannette Zomer en het Tulipa Consort
Johannette Zomer studeerde bij Charles van Tassel, Diane Forlano, Claudia Visca en Marlene Malas. Hoewel ze een speciale liefde voor barokrepertoire koestert, omvat haar repertoire het hele spectrum tussen middeleeuwse en contemporaine muziek. Ze werkte met barokspecialisten als Ton Koopman, Philippe Herreweghe, Frans Brüggen, Gustav Leonhardt en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten van heel ander pluimage als Kent Nagano, Iván Fischer en Valerie Gergiev.

Johannette Zomer richtte in 2013 het Tulipa Consort op vanuit het verlangen meer autonoom te kunnen zijn in haar repertoirekeuze. Het ensemble was inmiddels te horen op diverse internationale festivals. Laudate, het eerste album van Johannette Zomer en het Tulipa Consort met muziek van Vivaldi, kreeg in de pers uitstekende recensies. Het Tulipa Consort bestaat uit: Lidewij van der Voort, Ryuko Reid, Marc Cooper en Franc Polman viool, Yoshiko Morita en John Ma, altviool, Lucia Swarts, cello, Maggie Urquhart, bas, Yukiko Murakami, fagot, Fred Jacobs, theorbe, Siebe Henstra, klavecimbel en Bart Naessens op orgel: een voor ’t Huis te Poort ongekend grote bezetting.

Bart Schneemann
Bart Schneemann is hoboïst, dirigent, docent en zakelijk leider bij het Nederlands Blazersensemble. Hij studeerde af aan het conservatorium van Amsterdam en was daarna geruime tijd eerste hoboïst bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Schneemann is thuis in een breed repertoire, variërend van oude tot hedendaagse muziek.

Vrijdag 24 februari 2017, 20.15 uur

€ 25,- voorverkoop /€ 27,50 aan de zaal – cjp € 2,50 korting

’t Huis te Poort, Dam 28-30, Schiedam

www.thuistepoort.nl


Foto: Jonas Sacks

Bachs mooiste aria’s voor sopraan en hobo in t Huis te Poort

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws