dinsdag, 24 maart 2015 09:55

Basisschool St Jan tuiniert samen met Wijktuinvrouw in Schiedam-Oost

Vanaf donderdag 26 maart is er een heuse Wijktuinvrouw actief in Schiedam-Oost. Samen met kinderen van de Kinderraad van de KBS Sint Jan gaat ze een Barbapappa-bak maken rondom een boom naast het schoolplein. Ook ouders, buurtbewoners en wethouder Mario Stam helpen mee.

Marijn is de eerste Wijktuinvrouw die in Oost aan de slag gaat. Er komen ook nog Wijktuinmannen te werken. Zij gaan tuinieren samen met buurtbewoners, ambtenaren en professionals. Zo betrekken ze mensen bij hun wijk en bij elkaar, terwijl tegelijkertijd de wijk vergroent. Groenere wijken zijn gezonder, waardevoller, inspirerender, veiliger en socialer.

Kick-off door leerlingen KBS St Jan

KBS Sint Jan is heel enthousiast over de Wijktuinvrouw. Directeur Cécile Segers: "We wilden samen met onze leerlingen en buurtbewoners onze speelplek vergroenen. We hebben contact gezocht met de gemeente en ons idee is meteen omarmd. We kregen het aanbod om de Wijktuinvrouw hierbij in te zetten en daar zeg je natuurlijk geen nee tegen. Ik ben hartstikke blij dat we zo samen onze omgeving mooier en gezonder kunnen maken. Bovendien is het ook nog eens heel leuk om te doen, dat samen tuinieren. En ik ben heel benieuwd naar zo'n Barbapappa-bak; we gaan 'm zeker adopteren zodat-ie prachtig blijft."

Win-win-situatie

Wijktuinmannen en –vrouwen werken samen met wijkbewoners, ambtenaren en professionals aan groene, gezonde en kindvriendelijke wijken. Het is een beproefde methode. Door samen te tuinieren leren wijkbewoners elkaar - beter - kennen en dat komt ook de wijk ten goede. Tegelijkertijd wordt de wijk groener en groenere wijken zijn:

· Gezonder: 30% minder depressies, 15% minder overgewicht
· Waardevoller: huizen zijn 10-30% meer waard
· Inspirerender: spelen in groene omgeving is avontuurlijker, leerzamer en gezonder
· Veiliger: mensen leren elkaar beter kennen en letten op elkaar
· Socialer: tuinieren is zo'n beetje de gezondste activiteit die mensen kunnen doen en bovendien nuttiger, socialer, leerzamer dan bijvoorbeeld individuele sporten fitness en hardlopen.

Foto: Google Streetview

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws