maandag, 19 oktober 2015 00:09

Bert Natter en Menno van Delft brengen Goldberg tot leven in Schiedam

Het kan bijna niemand ontgaan zijn... Onlangs verscheen de roman ‘Goldberg’ van Bert Natter: radio-optredens bij Opium en de Nieuwsshow, een interview in De Volkskrant en de officiële overhandiging van het eerste exemplaar aan Paul Witteman in het Koninklijk Concertgebouw maakten duidelijk dat het hier een literaire én muzikale gebeurtenis van belang betreft.

De roman ‘Goldberg’ is een fictieve beschrijving van het leven van de jongen die zijn naam leende aan Bachs beroemde ‘Goldbergvariaties.’ Natter leest er fragmenten uit voor, gesecondeerd door Menno van Delft op klavichord en orgel. Op het programma staat muziek van J.S. Bach, Goldberg en hun tijdgenoten. Dit bijzondere programma zal voorlopig alleen in Schiedam te beleven zijn. Boekhandel v/h Van Gennep is aanwezig met een boekentafel.

Zowel Natters verhaal als de schitterende muziek van Bach, twee van zijn zonen en Goldberg, maken deze avond de zeer moeite waard. Het klavichord dat Van Delft bespeelt is een bijzonder, antiek exemplaar uit de nalatenschap van Gustav Leonhardt, dat maar zelden ‘op reis’ gaat. De akoestiek van ’t Huis te Poort leent zich uitstekend voor de subtiele klank van dit instrument.

Het verhaal

Na de tragische dood van zijn zus besluit de gesjeesde musicoloog Sebastian Savage te stoppen met de column die hij schrijft voor een landelijke krant. Aangespoord door een brief van een anonieme afzender gaat hij in Dresden op zoek naar het leven van Bachs beste leerling, het wonderkind naar wie de beroemde Goldbergvariaties zijn vernoemd. Obsessief volgt Savage de sporen die Goldberg heeft achtergelaten in archieven, brieven, documenten en in de straten van de barokke stad. Gaandeweg reconstrueert hij het korte bestaan van de schimmige figuur en weet hij hem tot leven te wekken in een reeks bizarre avonturen.

De roman is een ode aan Dresden, de grillige krullen van de rococo, het genie van Bach, de opera’s van de achttiende eeuw en de tragikomedie van het leven. Daarnaast schetst Goldberg een liefdevol portret van een man uit onze tijd, die zijn onderwerp met een ongekende intensiteit op de hielen zit, zonder dat hij zelf begrijpt waarom.

De muziek

J.S. Bach (1685-1750)
Goldberg Variaties (BWV 988): aria en enige variaties
Delen uit Die Kunst der Fuge (BWV 1080)
Wilhelm Friedemann Bach (1710-1784)
Fantasia in d klein (Falck 19)
Polonaise in f klein (Falck 12, nr. 10)
Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)
Württemberg Sonata 1 in a klein (Wq. 49/1 – H. 30)
Johann Gottlieb Goldberg (1727-1756)
Sonate in D groot: Menuet con variazioni & Presto

Vrijdag 13 november 2015, 20.15 uur
Kaarten € 12,50 in de voorverkoop, € 15,00 aan de zaal (CJP € 2,50 korting)
Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon 06 511 721 00

Bert Natter en Menno van Delft brengen Goldberg tot leven in Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws