maandag, 09 mei 2016 13:39

Bezoek de Schiedamse molens tijdens Molendag

Schiedam - Nadat we u dit weekend berichtten over het uitblijven van informatie over de Schiedamse Molendag is daar nu wel de informatie.

Zaterdag 14 mei a.s. is het weer Molendag. Dit is een goede gelegenheid om de vele windmolens van Schiedam eens van binnen te bekijken. In de oude binnenstad staan de brandersmolens, de hoogste molens ter wereld, en sinds enkele jaren heeft Schiedam ook weer een complete poldermolen aan de Poldervaart; de Babbersmolen. Deze laatste is niet alleen op zaterdag maar ook op zondag open.

Zowel Schiedammers als bezoekers van de stad kennen wel de kenmerkende Brandersmolens die vroeger exclusief maalden voor de honderden branderijen die deze jeneverstad telde. Maar nog niet iedereen is er wel eens in geweest. Dit is toch zeer de moeite waard, al was het alleen al vanwege het uitzicht vanaf de houten balie op de mooie historische binnenstad. Op Molendag zijn meerdere molens te bezichtigen, al dan niet onder begeleiding van een molenaar. Molen De Kameel heeft een kleine fotoexpositie met portretten van Schiedamse en Rotterdamse molenaars. Bij Museummolen De Nieuwe Palmboom zijn middeleeuwse ambachten te zien en te beleven. Op molen De Drie Koornbloemen wordt bij voldoende wind ambachtelijk gemalen en geeft een bakker een deegworkshop. Molenwinkel De Walvisch biedt een gezellig terras om even uit te rusten en verzorgt rondleidingen door de molen. Molens De Noord en De Vrijheid zijn gesloten.

Wiekentocht

Wie molens graag combineert met een fietstocht hoeft zich ook niet te vervelen tijdens Molendag. De Lions organiseren op 14 mei weer een Wiekentocht. Deze sponsortocht leidt langs de stadsmolens en door een stukje groen Midden-Delfland. Natuurlijk wordt de Babbersmolen niet overgeslagen.

Bakwedstrijd

In het themajaar ‘Schiedammers maken...’ vindt er tijdens Molendag in molen De Drie Koornbloemen een broodbakwedstrijd plaats voor thuisbakkers. Hiervoor moeten zij wel op tijd molenmeel halen bij molen De Walvisch want het brood dient eerst thuis gebakken te worden waarna het tijdens Molendag wordt gekeurd door een vakjury. De winnaar maakt kans op een workshop bij de bekende meester-bakker Robèrt van Beckhoven.

Openingstijden Molendag Stadsmolens: 14 mei van 10.00 tot 16.00 uur Babbersmolen 14 èn 15 mei van 10.00 tot 16.00 uur

Stichting De Schiedamse Molens / Doeleplein 6 / 3111 PA Schiedam T 010-426 12 91 / E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / www.schiedamsemolens.nl
Inschrijving voor de wiekentocht: www.wiekentocht.nl

Bezoek de Schiedamse molens tijdens Molendag

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws