donderdag, 09 juni 2016 15:19

Bijenbaan in Schiedam winnaar Gouden Zwaluw 2016

Schiedam - De bijenbaan in Schiedam heeft zojuist de Gouden Zwaluw gewonnen. De uitreiking was in de Vondelkerk in Amsterdam. Piet Bliek, procesmanager groen, spelen en waterkwaliteit bij de gemeente Schiedam, twitterde trots een foto van de oorkonde.

De Gouden Zwaluw wordt uitgereikt door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC). Uit dertig aanmeldingen waren zes partijen genomineerd.

Bijenbaan

De Bijenbaan, een project in het kader van SchiedamsDOEN, is gerealiseerd op een ongebruikte trambaan langs de Slimme Watering in Schiedam-Noord.  Met veel hulp van buurtbewoners en de milieubewuste Rob en Fred van der Drift, en tal van zakken bij-vriendelijk bloemenmengsel, ontstond in de zomer van 2014 al een prachtige groene en bloeiende strook. Basisschoolkinderen hielpen met het planten van bollen en knollen van bloemen voor zowel honingbijen als solitaire bijen. Irado zorgde voor een houtsnipperpad voor wandelaars en legde er boomstammen neer waarop je kunt zitten. “We worden door zoveel partijen met plezier gesponsord,” lacht Herbert blij. “Van de Wijk- en bewonersvereniging Spaland, gemeente Schiedam tot de dames van Victor! concept en grafisch ontwerp die een prachtig logo voor onze Bijenbaan ontwierpen.”
Voor het uitbreiden van de strook tegenover Krona werd een compromis bereikt met de buurtbewoners. Zij vonden het parkeren van hun auto’s zo belangrijk dat het uitbreiden van de bijenbaan werd beperkt. Herbert Nikkels: “We moeten de bijenbaan sowieso weer helemaal inleveren als er alsnog een tram wordt doorgetrokken via Noord over dit traject. Maar dat kan nog jaren duren.”

Gouden Zwaluw

Sinds 2011 reikt de VNC de prijs ‘de Gouden Zwaluw’ uit aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt om de natuur in de straat, wijk of stad te bevorderen. Elk jaar worden drie projecten met deze prijs beloond. Projecten die uitnodigen om het concept uit te breiden en elders toe te passen, projecten die zodoende een icoonuitstraling behalen.

De Gouden Zwaluw, een bronsgouden beeltenis van de gierzwaluw, is gemaakt door de kunstenaar Frans van Hintum,

Bijenbaan in Schiedam winnaar Gouden Zwaluw 2016

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws