zondag, 30 augustus 2015 15:03

Bodebussen en ander distinctieven

Elke eerste zaterdag van de maand wordt namens de Historische Vereniging een Verhaal van Schiedam verteld. Een korte voordracht waarin een Schiedams historisch onderwerp wordt besproken. De lezing begint om 13.00 uur en wordt om 15.00 uur herhaald. Reserveren is niet nodig en de toegang is gratis. Loop gewoon binnen!
Op zaterdag 5 september vertelt Dirk-Jan List, historisch conservator van het Stedelijk Museum Schiedam, over bodebussen en ander distinctieven. Distinctieven zijn draaginsignes of onderscheidingstekens die aangeven welke officiƫle functie de drager ervan bekleedt.
De bodebus is hier een voorbeeld van. Het is geen bus op vier wielen, maar een fraai versierd zilveren schildje. De bodebus gaf vroeger de stadsbode speciale voorrechten zoals het gratis reizen met de trekschuit of diligence. De gemeentelijke bodebussen zijn doorgaans versierd met het wapen van de stad.
In de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam worden enkele bijzondere en zeer oude bodebussen bewaard. De bodebus van de stad Schiedam dateert uit 1630. En die van het College van de Grote Visserij uit ca. 1670.
Maar de museumcollectie omvat ook andere interessante distinctieven. Voorbeelden hiervan zijn het schildje van de wijkbode en de draaginsignes voor de brugwachter, de politieagent, de buitengewoon agent en de 'veld wagter'. Het meest bijzondere exemplaar is misschien wel het draagteken van de museumsuppoost uit het begin van de 20ste eeuw.
Hoogstraat 74A Schiedam Zaterdag 5 september 2015 13.00 uur en 15.00 uur Toegang gratis

Bodebussen en ander distinctieven

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws