maandag, 17 oktober 2016 15:25

Bordewijk centraal in Schiedam

Schiedam - In het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 oktober 2016 staat Schiedam met tal van activiteiten stil bij Ferdinand Bordewijk (1884 – 1965) schrijver van onder meer Bint en Karakter en het in Schiedam spelende Verbrande Erven.

Deze prominente auteur woonde in Den Haag, maar werkte het grootste deel van zijn leven als advocaat in Schiedam. Dit was voor de Schiedamse Gemeenschap reden hem in 1955 te onderscheiden met de SG-erepenning. In zijn dankwoord verwoordde de schrijver het zo: “Ik voel mij inderdaad Schiedam­mer, méér dan Hagenaar. Immers, de stad waar men werkt is veel belangrijker dan de stad waar men slaapt”. Je kunt dus met recht zeggen: ‘Bordewijk is een Schiedammer’. Reden om de banden eens aan te halen.

Het programma op zaterdag vanaf 13.00 uur in Bibliotheek Korenbeurs bestaat onder meer uit een lezing van biografe Elly Kamp (auteur van de onlangs verschenen dubbelbiografie: Ferdinand en Johanna over Ferdinand Bordewijk en zijn vrouw de componiste Johanna Bordewijk-Roepman). Uitvoering van muziek van componiste Johanna Roepman. De Boekpresentatie van de herdruk van de in Schiedam spelende novelle Verbrande Erven. De onthulling borstbeeld van F. Bordewijk van beeldhouwster Lillian Mensing en literaire stadswandeling langs plekken in de stad die een rol hebben gespeeld in het leven en werk van Bordewijk.

Op zondag (in ’t Huis te Poort) draagt voormalig nieuwslezeres Henny Stoel voor uit het werk van Bordewijk en spelen pianist Marcel Worms en anderen werk van componiste Johanna Bordewijk-Roepman.

Boekhandel Post Scriptum is beide dagen aanwezig voor boekverkoop.

Kaarten voor het programma van zaterdag zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek Schiedam en kosten € 12,50. (€ 2,50 korting voor leden van de Bibliotheek, het Bordewijk Genootschap en CJP=pashouders.) Kaarten voor de zondag kosten € 10,- in de voorverkoop bij Huis te Poort en € 12,50 aan de deur. (CJP-pashouders krijgen € 2,50 korting). Ook zijn er bij de Bibliotheek passe-partouts voor beide dagen verkrijgbaar voor € 17,50.

Bordewijk en Schiedam is georganiseerd door / mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van: de Bibliotheek Schiedam, Boekhandel Post Scriptum, Het Bordewijk Genootschap, Gemeentearchief Schiedam, Het Literair Gezelschap Schiedam, Stichting ’t Huis te Poort en is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Het Fonds Schiedam Vlaardingen en Het Fonds Historische Publicaties Schiedam.

Bordewijk centraal in Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws