woensdag, 04 maart 2015 12:12

Brieven Geus Remmerswaal naar Stadsarchief Vlaardingen

Op maandag 2 maart vond een bijzondere overdracht plaats. Het gaat om vijftig brieven en kaarten die Cor Remmerswaal, lid van het Geuzenverzet, vanuit diverse concentratiekampen aan zijn vrouw en kinderen schreef.

Cornelis Jacobus Remmerswaal (1905-1945) werd op 24 februari 1941 door de Duitsers gearresteerd vanwege zijn lidmaatschap van de Geuzenverzetsgroep. Hij bracht daarna ruim vier jaar door in de concentratiekampen Buchenwald, Lublin, Auschwitz en Mauthausen-Gusen. In Gusen kwam hij, enkele dagen voor de bevrijding van het kamp door de Amerikanen, op 29 april 1945 om het leven. Hij ontving postuum het Verzetsherdenkingskruis.

Brieven, foto's en memorabilia

De brieven die hij uit de diverse kampen naar huis stuurde, zijn al die jaren door zijn vrouw Paulina Remmerswaal-Brobbel (1909-1999) en later door zijn dochter Annie zorgvuldig bewaard. Samen met foto's en andere memorabilia werden ze maandag door de drie kinderen en een kleinkind van Cor Remmerswaal overhandigd aan burgemeester Bert Blase. Voorafgaand hieraan gaven Cor van der Hoek en Bert Remmerswaal in een presentatie aandacht aan hun oom Cor.

De brieven en de andere papieren zullen 'voor het nageslacht' veilig worden opgeslagen in het depot van het Stadsarchief aan het Plein Emaus.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws