zondag, 06 augustus 2017 11:29

Brigadier maakt zich zorgen over lachgasgebruik jongeren

Vlaardingen - Wijkagent van de Marel maakt zich zorgen over het gebruik van lachgaspatronen door de jeugd. 'Weer een paar jongeren met een hersenbeschadiging. Stop met het gebruik van lachgaspatronen.' schreef hij op Twitter.

De Brigadier van Politie deed de vondst van de patronen op de Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen.

Het drugsinfoteam geeft meer duidelijkheid over lachgas: Lachgas (N2O) wordt soms gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Het tweede is voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor menselijke consumptie en is relatief sterker.

Rond de jaren '90 kon je op party‚Äôs soms ballonnen gevuld met lachgas kopen. Daarna was lang weg van de markt. Tegenwoordig zie je het gebruik weer terug op (thuis) feestjes. Lachgas is als gas voor diverse doeleinden in patronen en cilinders verkrijgbaar. 

Lachgas wordt ingeademd via een ballon, die opgeblazen is met lachgas. De lachgas komt uit patroon, of cilinder en wordt via een speciale spuitbus in de ballon geleegd. Lachgas voel je vrijwel direct. Het effect merk je enkele minuten en dan zakt het weg.

In Nederland zijn het aantal meldingen van acute gezondheidsincidenten na lachgas gebruik zeer beperkt. In de praktijk gaat het bijna altijd om mengintoxicaties. Dan kun je denken aan mensen die lachgas combineren met grote hoeveelheden alcohol, GHB of andere downers die het verdovende effect van lachgas versterken.

Er kleven echter wel risico's aan het gebruik van lachgas, zie: https://drugsinfoteam.nl/drugsinfo/lachgas/lachgas-risico/

Brigadier maakt zich zorgen over lachgasgebruik jongeren

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws