zondag, 12 maart 2017 19:23

Brigitte Bot ontwerpt Vriendenfles 2017

Schiedam - Burgemeester Cor Lamers heeft zondag in het Jenevermuseum de Vriendenfles 2017 onthuld. De bijzondere fles, gevuld met de originele moutwijnjenever, is een speciale uitgave van de Vrienden van het Jenevermuseum. De vereniging vraagt jaarlijks een Schiedamse kunstenaar het etiket te ontwerpen. Dit keer viel de eer te beurt aan Brigitte Bot.

Schiedammers kennen de beeldend kunstenaar en ontwerper wellicht van haar deelname aan ‘Open Ateliers’ en het viaduct met de historische kaart, bij de ’s Gravelandseweg. De kunstenares maakt zowel abstract als figuratief werk. Brigitte Bot is eigenlijk ‘van de grote formaten’. Het etiket vond ze daarom een echte uitdaging.

De kunstenares verdiepte zich in de historie van Schiedam en kwam zodoende tot een ontwerp, dat opvalt door een naakte vrouw. “Het is eigenlijk meer een symbool”, aldus Brigitte Bot. “Het is het archetype voor de geschiedenis van de vrouw in Schiedam. Natuurlijk voor de twee grote vrouwen Aleida en Liduina, maar ook voor de rol van de vrouw in de jenevergeschiedenis. De vrouw die er letterlijk de schouders onder moest zetten”.

De vis in haar ontwerp is heel duidelijk. Dat verwijst naar de naam Bot en kijkt ook weer een beetje terug naar de historie van Schiedam; de visserij die aan de jeneverindustrie vooraf ging. Overigens zijn de grote schilderwerken van Brigitte Bot de komende weken in het Jenevermuseum op enkele etages te bewonderen.

1001 Etiketten
Het ‘jeneveretiket’ mag zich dit jaar in een bijzondere belangstelling verheugen. Op 7 april begint in het Jenevermuseum de expositie 1001 Etiketten – de verbeelding van de jenever. In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat aan etiketten. Al decennialang zijn ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog en binnenkort dus te bezichtigen.

Foto: Theo Reyman


Brigitte Bot ontwerpt Vriendenfles 2017

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws