dinsdag, 14 april 2015 20:32

Brugklassers maken Vlaardingse archeologie zichtbaar

Brugklasleerlingen van het Technasium Sg. Spieringshoek zetten met eigen werken een verdwenen kasteel in de spotlights in de publiekshal van het Vlaardingse stadskantoor. Het kasteel stond ooit op de plek waar in de middeleeuwen d'Engelsche Boomgaert lag. Naar deze boomgaard is de huidige woonwijk vernoemd. De expositie van de brugklasleerlingen is te bezoeken van 23 april tot en met 27 mei.

Eind jaren '90 vonden archeologen de resten van een - tot dan toe onbekend - kasteelterrein op d'Engelsche Boomgaert, voorafgaand aan de bouw van de nieuwe woonwijk. Uit een gracht kwamen veel bijzondere voorwerpen: een messing ketel, een bronzen pot en een zwaard. Stuk voor stuk voorwerpen die een archeoloog zelden vindt. De voorwerpen liggen nu al 15 jaar in het depot van de gemeente Vlaardingen. Hoog tijd dus voor een tentoonstelling.

Het project d'Engelsche Boomgaert was het eerste project dat in de Technasium-werkplaats van Sg. Spieringshoek plaatsvond. De afgelopen twee schooljaren kregen meer dan 150 brugklassers van de archeologen de opdracht om zich in de opgraving te verdiepen en een tentoonstelling te maken. Voor het vak 'Onderzoek en Ontwerpen' bedachten de leerlingen wat ze de Vlaardingers wilden vertellen en hoe ze dat gingen doen.

Expositie

Een selectie van modellen, reconstructies en archeologische vondsten is vanaf 23 april te bewonderen in de publiekshal, Westnieuwland 6 te Vlaardingen. Zelf een kijkje nemen kan op maandag en woensdag tussen 8.00 en 19.00 uur en op dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur.

Meer informatie over het archeologisch onderzoek op d'Engelsche Boomgaert en het schoolproject vindt u op www.geschiedenisvanvlaardingen.nl.

Exacte wetenschappen

Spieringshoek is een officieel erkende Technasiumschool. Hierdoor kunnen zij het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) aanbieden: een leuk en uitdagend vak dat de belangstelling voor de exacte vakken stimuleert.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws