woensdag, 01 juni 2016 16:49

Capellenaar wilde mogelijk doodgeschoten worden door politie

mediatv

Schiedam -  De politie houd er rekening mee dat de 21-jarige Capellenaar doodgeschoten wilde worden door de politie. Dat melden bronnen bij het onderzoek aan het NOS Journaal. De 21-jarige man uit Capelle aan den IJssel werd maandagavond doodgeschoten door een agent in het Prinses Beatrixpark in Schiedam.

Agenten reageerde op een melding van een beroving in Schiedam. Al snel was er een goed en duidelijk signalement bekend. Toen agenten gingen zoeken zagen zij de 21-jarige man die voldeed aan het signalement. De agenten spreken de jongen aan waarna uiteindelijk meerdere keren wordt geschoten. Zeker 1 kogel raakt de 21-jarige jongen. Hij overleed aan zijn verwondingen. Bij de jongen werd geen vuurwapen aangetroffen wel werd er een telefoon aangetroffen. Bronnen zeggen tegen de NOS dat bij pogingen de man aan te houden heeft geroepen "Schiet dan, Schiet dan" of iets dergelijks.

Melder beroving zelfde als slachtoffer

Bij de politie bestaat het vermoeden dat de melder van de beroving wel eens dezelfde kan zijn als de neergeschoten man. Het slachtoffer had een telefoon bij zich onder simkaart. Om 112 te kunnen bellen is geen simkaart nodig. Wel worden van alle 112 meldingen opnames gemaakt. De familie zal de stem op deze opnamen moeten identificeren. Tot op heden toe heeft de "anonieme" beller zich nog niet gemeld.

Vader ook doodgeschoten door politieagent

Zes jaar geleden is de vader van de 21-jarige jongen ook doodgeschoten door de politie. Dit gebeurde in augustus 2010 in Nijmegen. De toen 40-jarige man trok een schilmes en stak in op een politiehond. De politiehond had de vader gebeten in zijn arm. Volgens de politie had de man ook uitgehaald naar een agent. De vader werd acht keer geraakt en kwam te overlijden. Familie heeft geprobeerd via een zogeheten artikel 12 procedure vervolging af te dwingen, maar het hof oordeelde in 2012 dat de agenten de ambtsinstructie hadden gevolgd en uit noodweer hadden geschoten.

Suicide-by-cop

Bronnen rond het onderzoek zeggen dat de handeling van de Capellenaar passen in het scenario dat de 21-jarige man zijn dood zelf heeft uitgelokt. Suicide-by-cops wordt zo'n dood genoemd en komt veel voor in Amerika.

Capellenaar wilde mogelijk doodgeschoten worden door politie

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws