donderdag, 02 april 2015 10:13

Chinese delegatie leert van ouderenzorg in Vlietland Ziekenhuis

Een delegatie geneeskundigen en beleidsmedewerkers uit Xiamen, een snel moderniserende stad in Oost-China, bracht gisteren een werkbezoek aan het seniorvriendelijke Vlietland Ziekenhuis. Het doel van het werkbezoek was leren van onze ouderenzorg. Eerder deze week heeft de delegatie gezondheidsinstellingen in Finland en Zweden bezocht.

Na een korte presentatie door geriater L.K. Lam over de gezondheidszorg in Nederland en de seniorvriendelijke zorg in het Vlietland Ziekenhuis, volgde een rondleiding door het ziekenhuis en op de afdeling Geriatrie. De Chinese delegatie was bijzonder verrast door de hoeveelheid aanwezige faciliteiten ter ondersteuning van ouderen, zoals de beschikbare begeleiding door gastheren, speciale valrisico verlagende bedden en verscheidenheid aan apparatuur om acuut zieke ouderen te ondersteunen. Ook waren zij enthousiast over de mooie lichte en huiselijke inrichting van de polikliniek.

Ouderenzorg in China
China kampt met een snel groeiende groep ouderen. De toegenomen welvaart gaat ook daar gepaard met toename van welvaartsziekten als hart- en vaatziekten en diabetes. Ondanks dat veel ouderen in China langdurige ziekenhuiszorg nodig hebben, zijn de Chinezen nog niet zo bekend met het specialisme geriatrie en het concept seniorvriendelijk.

Seniorvriendelijk Ziekenhuis
Het Vlietland Ziekenhuis behaalde in 2013 het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. Dit keurmerk is opgesteld door vier ouderenbonden en ontvang je vanwege de bijzondere aandacht voor senioren. Een speciaal geriatrisch team geeft adviezen, zodat de beste behandeling wordt ingezet. Alle senioren worden tijdens hun opname zoveel mogelijk gestimuleerd om in beweging te blijven en er wordt extra goed gelet op voeding en comfort. Daarnaast is er extra aandacht voor de mantelzorgers, familie en vrienden die hen begeleiden in het ziekenhuis.

Bron: Vlietland Ziekenhuis

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws