zaterdag, 23 juli 2016 10:53

Concert voor 90-jarige André Verwoerd in Grote Kerk

nieuwe stadsblad

Schiedam - Drie oud-leerlingen bieden André Verwoerd een concert aan in de Grote kerk van Schiedam. Zaterdagmiddag 23 juli 2016 om 15.00 uur staan Geert Bierling (Stadsorganist Rotterdam), Gerard Legierse (Bonefatiuskerk Rijswijk) en Petra Veenswijk (Maria van Jessekerk Delft) klaar om hun oude meester een muzikale hulde te brengen.Zijn oud-leerlingen gaan de toehoorders van dit gratis concert verrassen met werken van Bach, Buxtehude en Händel.

Door: Frank Willemse

'Brede klank'

Gespeeld wordt op het orgel dat in de jaren zeventig door Flentrop van een nieuw binnenwerk is voorzien. Dit orgel heeft volgens Verwoerd de mooiste klank uit zijn lange carrière. "Een 'brede' klank. Een magistraal instrument", zegt de 90-jarige Verwoerd, die het orgel bijna drie decennia lang bespeelde.

Muzikale hulde

Zijn kinderen moesten hem overhalen. Maar aanstaande zaterdag komt hij toch om de muzikale hulde ontvangen in de kerk waar André Verwoerd tot op hoge leeftijd organist was.

Rijk leven vol muziek

Een leven lang met het orgel, een rijk leven vol muziek. "Nu alleen maar luisteren want de vingers willen niet meer." Deze week hoopt André Verwoerd zijn 90e levensjaar in te gaan.

Drukke bedoening

André Verwoerd zag het huldeconcert aanvankelijk niet zitten. "Zo’n drukke bedoening", vond hij toen de oud-leerlingen hem de plannen voorlegden een reünie en optreden te organiseren waarna iedereen hem kan feliciteren. 'Ik heb er geen zin in' en 'Ik presteer niks meer voor de orgelmuziek', waren zijn bezwaren. Zijn twee kinderen moesten hem overreden en hij beloofde te komen.

Eervol

"Eervol zo’n concert. Niet alleen voor mij maar voor orgelliefhebbers en toehoorders die gratis een middagconcert door top organisten willen meemaken.”

Bijbaantje

Al vanaf zijn jeugd werd hij gegrepen door de orgelklanken van een trapharmonium thuis in Rotterdam. Zijn eerste baantje als organist kreeg hij al op 17-jarige leeftijd: spelen in de kapel van het Eudokia ziekenhuis op Zuid. Via het conservatorium kreeg hij een bijbaantje als kerkorganist in Overschie en daarna in andere Rotterdamse kerken als de Bethelkerk en de Prinse- en Pauluskerk van ds. Hans Visser. Telkens met een beter, mooier en completer groot orgel. Tot hij in 1981 werd gevraagd als de organist van de Grote of St. Janskerk van Schiedam.

Meezingen

In de Grote of St. Janskerk trof André Verwoerd in 1981 een prachtig Flentrop-orgel waarvan de oudste pijpen uit de 16e eeuw zijn. En kerkgangers die graag meezingen.

Tia

"Organist is een bijbaantje want als concertorganist kan je niet leven", zegt André Verwoerd die met zelfstudie, lessen en conservatorium het tot hoofd docent aan het Rotterdams Conservatorium schopte. Hij hield het orgelspelen vol tot aan zijn 80e. Toen maakte een Tia hem het spelen onmogelijk. "Mijn vingers willen niet meer maar ik kan nog luisteren en genieten."

Moeilijk vak

Zijn leerlingen zijn uitgezworven over de verschillende kerkprovincies van Nederland. Die roemen Verwoerd om zijn kennis en pedagogische gaven om organisten dit moeilijke vak te leren. Toch is het begeleiden bij samenzang minstens zo belangrijk als een concert geven. Zo hield hij die leerlingen voor.

'Hemelse muziek'

Zijn voorkeur, naast Psalmen, gaat uit naar Bach die 'hemelse muziek' maakte op 'de koning der instrumenten'. Als concertpianist is André Verwoerd te horen op verschillende cd's en bekend van concerten tot in het buitenland toe.

Handvol organisten in opleiding

Dat nog maar een handvol organisten worden opgeleid, doet hem vanzelfsprekend pijn. "Maar ik ben realist en zie minder volle kerken. Of kerken die er niet meer zijn. Ik heb de tijd nog meegemaakt met tientallen leerlingen voor orgel op het conservatorium. Dat is nu wel anders."

Foto: André Verwoerd op een foto uit 2002. Hij hield het orgelspelen vol tot aan zijn 80e. Toen maakte een Tia hem het spelen onmogelijk. "Mijn vingers willen niet meer maar ik kan nog luisteren en genieten."Rob Kamminga

Concert voor 90-jarige André Verwoerd in Grote Kerk

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws