woensdag, 04 oktober 2017 16:01

Corrie Oranje wil door met de Stichting Oranje for Kids

Schiedam - Als het aan Corrie ligt dan gaat ze door met Kinderkledingbank Oranje for Kids. Als de rust is wedergekeerd is Corrie vastberaden om haar droom alsnog waar te maken. 

De kinderkledingbank die ze 24 oktober 2016 oprichtte, moest 1 september van dit jaar de deuren van het pand aan de Hoogstraat sluiten. En dat terwijl het huidige bestuur grootse plannen had. Dat bestuur, bestaande uit Hans Dessing, Peter Heeren en Janet van Huisstede, was namelijk rond de zomer in overleg met de gemeente om verschillende goede doelen in één ruimte te huisvesten maar dat plan verzandde. 

Wat eraan voor afging
Vlak nadat Corrie de stichting Oranje for Kids had opgericht, werd ze benaderd door iemand van de Ronde Tafel 46. Ze zochten een initiatief voor een goed doel. Even later nam Janet van Huisstede contact met haar op. Een week daarna ontving Corrie de, naar later bleek, nieuwe bestuursleden in haar huis. Corrie hoefde niets meer te doen. Ze trad op 28 november 2016 uit het bestuur, overigens zonder haar eigen medeweten. Volgens Janet “moet het bestuur zich bezighouden met beleidsmatige zaken, met het aanschrijven van fondsen bijvoorbeeld. En Corrie wilde winkelmanager worden. Dan moet je bepaalde functies scheiden, anders is het niet zuiver naar de fondsen toe.” 

Er ging een half jaar voorbij maar voor Corrie ging het allemaal iets te snel. “Ik had niet veel meer in te brengen. En het puntensysteem om de prijzen te berekenen, klopte niet. Het was geen kringloopwinkel meer, maar een verkoopwinkel.” Corrie kreeg er stress van. Eind juni heeft ze een overeenkomst getekend waarin zij aangeeft afscheid te nemen als (inmiddels) medewerker van Oranje for Kids. Het nieuwe bestuur richtte op 1 juli het pand aan de Hoogstraat in, een pop-up store in een pand dat op het punt stond geveild te worden. 

Waarom het toch mis ging
Op 28 augustus kreeg de stichting te horen dat het pand verkocht was. De nieuwe eigenaar wilde er al per 1 september in. Janet: “En omdat het plan van samenwerken met andere goede doelen tot die tijd niet gelukt was, hebben we besloten om te stoppen. We hebben er zoveel tijd en energie in gestoken en we doen het allemaal naast ons werk. We zijn aan het sleuren en trekken geweest, we zijn bezig geweest met het pand aan het Spinhuispad, helaas zonder resultaat dus we hebben de boel afgewikkeld. We waren liever op een andere manier doorgegaan en ik denk nog steeds dat er eigenlijk een ruimte zou moeten komen voor al die verschillende goede doelen. Volgende week komen we als bestuur weer bij elkaar en gaan we kijken of we iets voor elkaar kunnen brengen voor een mogelijk vervolg."

“Het speelgoed en wat kleding hebben we aan de kledingbank ‘Komt-wel-goed’ in Vlaardingen gegeven, alle overige kleding en materialen hebben we aan Corrie teruggegeven, zij heeft dat nu in opslag. En we hebben nog wat zaken bewaard waar Corrie een eventuele nieuwe winkel mee kan inrichten. Als ze door wil gaan, willen wij haar daar wel bij helpen. Het geld (€4.200 van het Gatsby feest van de Ronde Tafel 46) dat we nodig hadden om op te starten, is beschikbaar voor als er een vervolg komt voor Corrie. We hebben alle fondsen aangeschreven en aangeboden om al het geld terug te storten en tegen de fondsen die hadden toegezegd, hebben we aangegeven het geld niet meer nodig te hebben. We ontvingen complimenten van alle fondsen dat we het op een hele nette manier hebben afgerond,” aldus de secretaris. 

De Ronde Tafel 46 bevestigt een brief te hebben ontvangen met een financiële verantwoording. In totaal is er volgens de Ronde Tafel €27.000,- opgehaald waar nu nog iets meer dan €350 van over is. “En als je een ANBI-stichting bent, ben je verplicht dit na liquidatie aan een eventuele nieuwe stichting die hetzelfde doel nastreeft, te doneren,” aldus de Ronde Tafel in een reactie aan PopUpTv.

De vraag die open blijft staan is waarom de Stichting stopt. En als er geen geld meer is, wat valt er dan nog terug te storten? 

Wat nu?
Janet: “Wij zouden graag alles overdragen aan Corrie maar je kunt niet zomaar iemand zonder bestuurlijke ervaring een stichting geven waar je als bestuur persoonlijk aansprakelijk voor bent.” (De wet zegt overigens dat het bestuur alleen persoonlijk aansprakelijk is bij het niet behoorlijk vervullen van de taak als bestuurder (red.)). “We zitten in een afrondingsfase, dat is voor die persoon niet fijn, maar ook voor de fondsen en de andere partijen niet. We hebben met de notaris afgesproken dat Corrie een nieuwe stichting krijgt die zij opnieuw kan opstarten. De spullen die wij nog hebben, brengen we dan bij die stichting in,” besluit Janet.

Over die spullen maakt Corrie zich wel een beetje zorgen. “Ik mis nog een deel. We hebben 42 containers met speelgoed gekregen van een fonds, de helft daarvan is naar Vlaardingen gegaan, ik weet niet waar de andere helft is gebleven.” In de brief aan de Ronde Tafel staat dat een ruilwinkel en Komkids Schiedam ook een deel hebben ontvangen. 

Corrie is nu aan het uitzoeken hoe ze de Stichting Oranje for Kids weer op haar naam kan krijgen. Het zou jammer zijn als een stichting, vernoemd naar haar naam, niet kan worden voortgezet. Ze hoopt begin 2018 klaar en uitgerust te zijn voor een nieuwe start.
Corrie Oranje wil door met de Stichting Oranje for Kids

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws