maandag, 03 april 2017 08:27

CULTURE CANDY 2017: brugklassers proeven van kunst, cultuur en erfgoed

Vlaardingen - Tien Vlaardingse culturele instellingen zetten maandag 10 april hun deuren wagenwijd open voor de ontvangst van 42 groepen brugklassers. Maar liefst 880 leerlingen doorkruisen die dag de stad, op weg naar een van de dertien aangeboden workshops of naar de theatervoorstelling.

PopUpTv maakte in 2015 een video van de start van Culture Candy:https://popuptv.nl/video/opening-culture-candy-2015 

Kunst, muziek, literatuur, theater, film, erfgoed en zelf circuskunst, tijdens Culture Candy komt het allemaal aan bod.

Start in de Grote Kerk op de Markt
De dag begint om half negen in de Grote Kerk met een welkomstwoord van de wethouder Kunst en Cultuur, Arnout Hoekstra. Hierna gaat het los met een feestelijke openingsact. De Schiedamse zanger-gitarist-songwriter Stain Goed brengt twee covers ten gehore. Mede door de geweldige akoestiek in de Grote Kerk zal de act ongetwijfeld binnenkomen bij de brugklassers. Na dit optreden verklaart de wethouder de dag voor geopend. De opening vindt, als gevolg van het grote aantal leerlingen, nog een keer plaats om kwart over negen. Op de fiets of lopend gaan de groepen op weg naar de workshops waaraan zij deelnemen. De locaties zijn te herkennen aan een wapperende Culture Candy-beachflag voor de deur.

Voorstelling in Stadsgehoorzaal centraal
Iedere leerling maakt in ieder geval kennis met theater. In de Stadsgehoorzaal staat ‘Van Binnen’s Popshow’ met een interactieve show op het toneel. In de ‘popquiz á GoGo’ testen de brugklassers hun muziekkennis. Met een speciale app kunnen zij de show realtime beïnvloeden. Een VJ volgt alles en projecteert het op een groot videoscherm. Om deze voorstelling heen staan per leerling vier workshops gepland in één van de volgende negen instellingen.

We beginnen met het Archeologisch & Bouwhistorisch depot. Hier vormen scherven, botten, dozen en labels de onderdelen van een spel waarin geheugen, snelheid en communicatieve vaardigheden aangesproken worden. Bibliotheek Vlaardingen geeft een podium aan de schrijver Marcel van Driel. Hij bespreekt de basisstructuur van een verhaal, waarna de leerlingen aan een korte schrijfopdracht worden gezet. Acrobatische vaardigheden komen van pas in de workshop die door Circusschool Hannes en Co in stadspark Het Hof gegeven wordt. Diabolo’s, hoelahoeps, balletjes, ringen, kegels, skatebikes en nog veel meer zijn de circusattributen waarmee de leerlingen zich uit kunnen leven.

In een van de zalen van bioscoop Vue aan het Veerplein verzorgt Filmtheater Het Zeepaard een workshop filmkijken. Dat is een hele kunst op zich. Wat vind je bijvoorbeeld mooi of juist niet en waarom?
KADE40 laat de brugklassers hun creativiteit ontdekken. Gedreven vakdocenten geven hier drie korte workshops in tekenen, theater en fashion design.

Dan de Kroepoekfabriek, hét jongerenpodium van de stad. Hier treedt Elten Kiene op, ook wel bekend als ‘Ella’. Hij daagt de brugklassers weer op een andere manier uit, namelijk muzikaal en op het gebied van taal. Elten Kiene vertelt ook iets over zijn leven en beantwoordt maar al te graag
vragen vanuit het jonge publiek.

Museum Vlaardingen laat zien wat een museum nu eigenlijk inhoudt en wat er achter de schermen gebeurt. Aan de kade voor het Museum ligt de VL92 Balder, een prachtig gerenoveerd voormalig zeilschip uit 1912. Je kijkt er je ogen uit aan dek, in het vooronder en de kombuis.
In het Stadsarchief komt het op kennis van de stad en op oriëntatievermogen aan. De kaarten en plattegronden die zich in de collectie bevinden, vormen in deze competitieve workshop het middelpunt.
Streekmuseum Jan Anderson maakt de geschiedenis van de stad en streek zichtbaar door veel objecten tentoon te stellen. Loop eens door het straatje met de smederij, de boenhoek, de schoenmaker of het schoolklasje!

Tussenopdracht
De leerlingen hebben een half uurtje tijd om van de ene naar de andere workshop of voorstelling te gaan. Ook dan zijn ze actief bezig. Dat doen ze aan de hand van een fotospeurtocht met opdrachten en vragen, waarbij het heden en het verleden elkaar versterken. Voor de groep met het beste resultaat is er de traditionele Culture Candyprijs: een grote taart voor de hele klas.

880 brugklassers van acht scholen
Aan deze 8e editie van Culture Candy doen 880 brugklassers mee. Ze zijn afkomstig van het Geuzencollege Westwijk en het Geuzencollege Holy, de Groen van Prinsterer scholengemeenschap, de St. Jozefmavo, de Mavo VOS, het College VOS en het Lyceum VOS.

Organisatie en sponsoring Culture Candy
De organisatie van de brugklascultuurdag is in handen van de deelnemende instellingen. Het evenement is financieel mogelijk dankzij de sponsoring door o.a. Fonds Schiedam Vlaardingen e.o., Stichting De Groot Fonds en Gemeente Vlaardingen.

CULTURE CANDY 2017: brugklassers proeven van kunst, cultuur en erfgoed

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws