dinsdag, 28 maart 2017 21:11

Cultuurscouts organiseren Buiten Beeld Busreis naar Museum Insel Hombroich en de Langen Foundation

Schiedam - Schiedammers kennis laten maken met kunst en cultuur. Dat is wat de cultuurscouts van Mooi Werk doen. Niet alleen in de Schiedamse wijken, maar af en toe ook buiten de stadsgrenzen.

Al jaren organiseren de cultuurscouts busreizen voor Schiedammers naar diverse plekken in Nederland, België en Duitsland. Op 22 april 2017 gaan de cultuurscouts weer op reis. Dit keer naar Museum Insel Hombroich en de Langen Foundation, in Holzheim bij Neuss (net over de grens bij Duitsland). Lijkt het je leuk om mee te gaan? Geef je dan snel op via de website van de cultuurscouts: www.cultuurscouts.stichtingmooiwerk.nl.

Programma
8.00 uur - de bus vertrekt vanaf het Bachplein in Schiedam
10.30 uur - aankomst bij Museum Insel Hombroich en Langen Foundation in Neuss, Duitsland.

Het is mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding door Museum Insel Hombroich. De rondleiding wordt op twee tijdstippen gegeven in het Nederlands voor maximaal 25 personen per rondleiding (inschrijvingen in de bus). De rest van de dag is het mogelijk om op eigen gelegenheid door de beeldentuin en het museum te wandelen en de Langen Foundation te bezoeken. Er wordt voor een lunch gezorgd.

17.30 uur - de bus vertrekt vanaf Museum Insel Hombroich naar Schiedam. We zijn om 20.00 uur weer op het Bachplein in Schiedam.

Deelname aan deze dag bedraagt € 40,- per deelnemer (incl busreis, entree, lunch en rondleiding). Opgeven kan via de website www.cultuurscouts.stichtingmooiwerk.nl of door te bellen naar 010-273 47 80.

Over het museum
Het Museum Insel Hombroich in Holzheim bij Neuss is een museum in de openlucht met als motto „kunst parallel aan de natuur" (Duits: „Kunst parallel zur Natur“), opgericht door de makelaar en kunstverzamelaar Karl-Heinrich Müller uit Düsseldorf. Het museum bestaat uit meerdere delen. Op de eerste plaats een parkachtig landschap (Beeldenpark) met her en der verspreide tentoonstellingsgebouwen waar moderne en hedendaagse kunst wordt tentoongesteld. In de buurt hiervan ligt een voormalige raketbasis die is omgevormd tot een sub-urbaanlandschap met gebouwen en instellingen ten behoeve van hedendaagse kunst en architectuur. Daar staat ook een nieuw gebouw van Tadao Ando voor de Langen Foundation. Het geheel valt binnen de Stiftung Insel Hombroich. Het museum behoorde tot het Duits/Nederlandse samenwerkingsverband Crossart.

De kunstwerken, die Karl-Heinrich Müller verzameld heeft, zijn van Arp, Calder, Cézanne, Chillida, Corinth, Fautrier, Klein, Matisse, Picabia, Rembrandt, Schwitters, en ook beelden van de Khmer en antieke kunst uit China. De Düsseldorfse kunstschilder Gotthard Graubner adviseerde Müller niet alleen bij de opbouw van zijn collectie maar ontwikkelde ook een bijzonder tentoonstellingsconcept. In tegenstelling tot wat elders gebruikelijk is worden werken uit verschillende stijlperiodes en culturen zonder verdere uitleg met elkaar geconfronteerd. Zo kan de bezoeker op intuïtieve manier de kunst op zich in laten werken, zonder alsmaar afgeleid te worden door kunstenaarsnamen, titels en jaartallen.

In de collectie Museum Insel Hombroich zijn ook enkele werken van Gerrit Rietveld opgenomen.

Te zien in de Langen Foundation is historische Japanse kunst uit de collectie van Viktor en Marianne Langen. Daarnaast een expositie van Carolin Eidner (1984), ‘ Thousand Suns of a Lonely Man’.

Cultuurscouts organiseren Buiten Beeld Busreis naar Museum Insel Hombroich en de Langen Foundation

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws