woensdag, 11 oktober 2017 16:25

De Moutery officieel open

Schiedam - De Moutery is een ontmoetingsplek voor senioren, gelegen op de Westerkade 20 in Schiedam. Sinds mei dit jaar kunnen zij hier samen komen, waar tijd is voor een kop koffie, een gesprek en waar vooral aandacht is voor elkaar.

Bovendien kunnen zij zich laten inspireren door de uiteenlopende activiteiten die er worden georganiseerd. Van filmmiddagen en bewegingslessen tot aan kunstactiviteiten en lezingen. Maar ook kunnen zij zich laten verwennen met een knipbeurt in de kapsalon. Dinsdag 10 oktober is De Moutery officieel open gegaan.

“Stichting De Moutery haakt met kleinschalige activiteiten in op eenzaamheid onder ouderen als aanvulling op de al bestaande organisaties die zich richten op het voorkomen van sociaal isolement bij ouderen.” vertelt Mark van Houdenhoven, voorzitter van de stichting. “En dat is nodig want er zijn echt te veel senioren die nog zo veel te bieden hebben, maar waarbij hun eigen wereld steeds kleiner is geworden.”

Warmte en aandacht
Via de huisarts of via zorginstellingen komen de senioren bij de stichting terecht. Astrid van Pelt, directeur van de stichting: “We maken dan kennis met elkaar in een persoonlijk gesprek met een lekker bakje koffie erbij. En dat alleen al zorgt voor veel bijzondere gesprekken. Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen soms al hebben meegemaakt. Pas zat een dame in onze kapsalon. Haar haren waren net gedaan en haar nagels werden gelakt. Ze was wat stilletjes en ik vroeg haar wat er was. Ze vertelde dat ze een hele nare week achter de rug had en dat er nu zo veel warmte en aandacht voor haar was, dat ze er helemaal stil van werd. Dat zijn de momenten dat ik ook echt even moet slikken: dat is waarvoor we het doen!”

Niet alleen mijn muziek komt tot leven…”
Jan (77 jaar) is een trouwe bezoeker van het eerste uur en is er iedere week. “Ik maak graag muziek. Dat doe ik de hele week, maar bijna niemand hoorde dat. Nu zet ik het op een cassettebandje en neem ik mee naar De Moutery. Dan zet ik het bandje op. En zo komt niet alleen mijn muziek tot leven. Er wordt door iedereen vrolijk meegezongen. En sjonge, jonge, wat geniet ik daar van, zeg. Ik kijk er iedere keer weer naar uit.”

Nieuwe vriendschappen, het mooiste resultaat
Twee keer per week geeft beweegcoach Steven, die via de gemeente Schiedam bij De Moutery is gekomen, een bewegingsles in de gymzaal. “We zijn drie maanden geleden begonnen met 1 groep van 10 senioren.” vertelt Steven. “Ik heb bij iedereen de spierkracht gemeten en balanstesten gedaan en toen zijn we aan de slag gegaan.” De mensen trainen 1 uur in de week, maar ook thuis wordt er geoefend. En als men wil, kan men zelfs gewichtjes meenemen naar huis. “Pas heb ik iedereen opnieuw gemeten. En zo mooi: iedereen, maar dan ook iedereen was er op spierkracht vooruit gegaan. En dat is belangrijk om vallen te voorkomen. Onlangs kon ik een keer helaas niet, maar de hele groep was er toch. Het is hun momentje geworden. Er zijn vriendschappen ontstaan en dat is misschien wel het mooiste resultaat.”

Spontane initiatieven
Ondernemers uit de buurt bieden De Moutery spontaan hulp aan. Zo hebben de buren “In vorm” aangeboden om de senioren te helpen in de digitale wondere wereld. Binnenkort is er een bijeenkomst waarbij senioren hun telefoon, iPad of laptop mee kunnen nemen en uitleg krijgen over die dingen waar ze op vastlopen. Fysiotherapiepraktijk Mentink geeft binnenkort een training valpreventie en de stichting is in contact met de politie om senioren weerbaarder te maken tegen bijvoorbeeld babbeltrucs. Verder biedt de stichting de ruimte ook ter beschikking aan Grannies Finest. Bij deze stichting breien oudere dames mooie accessoires die in de Bijenkorf worden verkocht.

Astrid van Pelt: “We zijn echt heel blij met deze initiatieven. En niet alleen wij, maar ook onze senioren. Inmiddels hebben we een vaste groep van 50 bezoekers en dat worden er steeds meer. Iedere keer als ik zie hoe zij druk kletsend naar huis gaan doe ik de deuren van De Moutery met een glimlach dicht”.

Voor meer informatie over De Moutery zie: http://stichtingdemoutery.nl 

De Moutery officieel open

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws