zondag, 17 april 2016 11:54

De tijd van de transities

Regio - Het lijkt wel of alles tegenwoordig in 'transitie' is. De zorg, de winkels, de politie, de gemeentes. Ook de lokale omroepen, die streekomroepen moeten worden,

Transitie, een proces van verandering, brengt altijd onzekerheid en onrust met zich mee. Dat zie je bij de politie: de overgang naar één landelijk politiekorps brengt de nodige problemen én extra kosten met zich mee. En het duurt langer dan gedacht.
Bij de winkels is het beeld al niet anders: aanpassen aan de nieuwe realiteit of anders omvallen lijkt het credo. Bestaande formules als V&D en talloze anderen gaan verloren met massaontslagen tot gevolg. Aan de andere kant heb je nieuwe formules zoals Coolblue die goed scoren en juist veel nieuwe winkels openen.

Er verandert de komende tijd ook het nodige in omroepland. Regionale omroepen moeten bezuinigen en samenwerken met elkaar en met de landelijke publieke omroepen om het hoofd boven water te houden. Ook staat samenwerken met lokale omroepen in het transitieprogramma. De lokale omroepen zelf moeten worden omgevormd tot streekomroepen. Er zijn nu te veel lokale omroepen die door te weinig inkomsten en niet professionele insteek het heel moeilijk hebben of zelfs omvallen.

Het veranderproces van stad naar streek is al jaren geleden ingezet door de OLON (Organisatie van Lokale Omroepen Nederland), de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en het ministerie van OCW. De lokale omroepen, georganiseerd binnen de vereniging OLON, hebben in mei 2015 naast de vereniging zelf de onafhankelijke stichting NLPO (Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) opgericht. De NLPO is als sectorinstituut belast met het behartigen van de collectieve belangen van de lokale omroepen die zich omvormen tot streekomroepen.

Ook dit proces van verandering van 264 lokale omroepen naar zo'n 60 streekomroepen zal de nodige onrust opleveren. Hoe gaat het met de financiering? Blijft er wel voldoende aandacht voor mijn eigen stad in de nieuwe streekomroep? Hoe gaan we samenwerken? Hoe gaan we professionaliseren?

PopUpTv heeft de verandering zien aankomen. Op velerlei vlak werken de 'Waterweg gemeentes' immers al samen. Afgelopen week kwam er van de Adviesraad Vlaardingen nog de oproep om nóg meer samen te gaan werken binnen de Waterwegregio. PopUpTv werkt al ruim een jaar samen met Omroep Vlaardingen en dat bevalt goed. Natuurlijk blijft er voldoende aandacht voor Schiedam! Heel veel reportages en nieuwsberichten die we maken hebben raakvlakken in beide steden. Samen sta je sterker, samen kan je meer.

We hebben familie. We wonen in een straat. De straat staat in een wijk en de wijk in een stad en de stad in een streek. We zijn Nederlander, Europeaan en Wereldburger. We zijn Schiedammer, maar behoren ook tot de Waterweg streek. Van een beetje meer uitzoomen wordt niemand slechter.

De tijd van de transities

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws