zondag, 26 februari 2017 00:20

De waarde van carnaval in Schiedam

Schiedam - Sommige mensen uiten zich op social media nogal smalend over de Sleuteloptocht van Carnavalsvereniging de Rietzeilers uit Schiedam. 'De optocht was in een paar minuten voorbij'. Ja dat klopt. En toch is onze carnavalsvereniging belangrijk in de stad.

Het is de trend in deze tijd: alles afzeiken op social media maar zelf vooral de handen niet uit de mouwen steken. De vrijwilligers van de Rietzeilers doen hun stinkende best om er wat van te blijven maken: carnaval in Schiedam.  Vroeger waren de optochten groter. Niet zo groot als in het zuiden maar wel veel groter dan nu. Er deden allerlei maatschappelijke organisaties mee met een praalwagen.

Zelfs uw PopUpTv redacteur heeft in z'n jonge jaren meegedaan. Dat was in 1979 om de lokale omroep van de grond te krijgen. We hoorden toen met onze Radio Boemerang bij de 'piratenzenders' omdat legale lokale omroepen nog niet bestonden. We hadden een beeltenis van de toenmalige burgemeester Lems van Schiedam uitgezaagd en op een aanhangwagen gemonteerd. Met een ruitenwissermotor zwaaide zijn arm gedurende de hele tocht! We hebben toen nog een prijs gewonnen ook. Jaren later hoorde uw redacteur ook nog bij een groep die tot het Zwarte Schaap van de Rietzeilers werd gekroond. Dat was toen met Kinderboerderijtje de Gorzen. De Rietzeilers waren zeer sociaal.  

En anno 2017 heeft de carnavalsvereniging van Schiedam nog steeds bestaansrecht. Ondanks de kleine optocht. De vrijwilligers zijn nog steeds zeer sociaal bezig: ze bezoeken met tomeloos enthousiasme alle verzorgingstehuizen in Schiedam én Vlaardingen en brengen daar vrolijkheid, muziek en polonaise voor de ouderen in de regio. De ouderen die vaak nauwelijks bezoek van hun kinderen meer krijgen. Dus doe niet zo negatief en zo smalend. Waardeer gewoon wat deze mensen doen. En hossen en polonaise lopen kan iedereen.

De waarde van carnaval in Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws