maandag, 19 oktober 2015 00:23

De werkelijkheid van Jan Schoonhoven

Het Stedelijk Museum Schiedam en Museum Prinsenhof Delft presenteren: ‘De werkelijkheid‘ van Jan Schoonhoven en ‘Kijk, Jan Schoonhoven‘.

Jan Schoonhoven is een van Nederlands meest vooraanstaande beeldend kunstenaars van de 20ste eeuw. De tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven is het eerste omvangrijke overzicht in Nederland van het werk van Jan Schoonhoven in 20 jaar. Met zijn tekeningen en abstracte witte reliëfs heeft Schoonhoven een volstrekt uniek oeuvre vervaardigd.

De tentoonstelling past in de serie tentoonstellingen die het Stedelijk Museum Schiedam organiseert over de kunstenaars en het gedachtengoed van ZERO en nul. De kunstenaars van nul en ZERO verklaarden verschijnselen uit de werkelijkheid tot kunst. Ze benadrukten de schoonheid van sereniteit, herhaling en eenvormigheid. De tekeningen en witte reliëfs van Jan Schoonhoven weerspiegelen fenomenen van een toenemende economische welvaart die vergezeld gaat van een massaproductie in de jaren 1960. Schoonhoven geeft de essentie van deze werkelijkheid weer in serialiteit en herhaling.

De werkelijkheid van Jan Schoonhoven

Jan Schoonhoven (Delft, 1914 – Delft, 1994) is een van Nederlands meest vooraanstaande beeldend kunstenaars van de 20ste eeuw. Deze tentoonstelling richt de aandacht op de ontwikkeling van het werk van Jan Schoonhoven in de context van zijn tijd en in relatie tot tijdgenoten. Schoonhoven geeft de essentie van de werkelijkheid weer in formele structuren. Zijn werk getuigt van oorspronkelijkheid en puurheid. Vanaf omstreeks 1956 ontwikkelt hij zijn unieke reliëfs. Deze reliëfs zijn ritmische patronen waarin een zelfde beeldend motief wordt herhaald. De reliëfs van Schoonhoven hebben een objectief en onbevooroordeeld karakter, leveren geen commentaar op de maatschappelijke ontwikkelingen, maar aanvaarden de werkelijkheid zoals die is.

Stedelijk Museum Schiedam en Museum Prinsenhof Delft

Gelijktijdig met de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven in het Stedelijk Museum Schiedam organiseert het Museum Prinsenhof de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven. Het Stedelijk Museum Schiedam en Museum Prinsenhof bieden hiermee een onderscheidend en tegelijk complementair tentoonstellingsprogramma. De tentoonstelling in Delft belicht het persoonlijke leven van Jan Schoonhoven in Delft in relatie tot zijn werk, terwijl de tentoonstelling in Schiedam zich vooral richt op de stilistische ontwikkeling van het werk in relatie tot dat van geestverwante kunstenaars. De tentoonstellingen De werkelijkheid van Jan Schoonhoven en Kijk, Jan Schoonhoven geven voor het eerst in ruim twintig jaar een rijk overzicht van zijn leven en werk.

Kijk, Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft

Jan Schoonhoven is vooral bekend van zijn abstracte witte reliëfs. Kijk, Jan Schoonhoven presenteert minder bekende aspecten van zijn leven en werk, waaronder nooit eerder getoonde vroege tekeningen. Voor het eerst wordt in een tentoonstelling ruim aandacht besteed aan Schoonhovens artistieke ontwikkeling; van zijn vroege – veelal door Paul Klee geïnspireerde – kleurrijke, expressieve tekeningen en gouaches tot zijn iconische witte reliëfs Delft en Schoonhoven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op de tentoonstelling zijn foto’s van onopvallende details uit het Delftse straatbeeld te zien die voor hem een belangrijke inspiratie waren. De tentoonstelling laat zien hoe Schoonhoven op meesterlijke wijze licht en schaduw vertaalde in zijn oeuvre. Speciaal voor de tentoonstelling is door de Technische Universiteit Delft een lichtsimulatie ontwikkeld, die de bezoeker laat zien welke belangrijke rol de lichtinval heeft op het kijken naar een reliëf.

Te zien in: Stedelijk Museum Schiedam en Museum Prinsenhof Delft , van 31 oktober 2015 t/m14 februari 2016.

De werkelijkheid van Jan Schoonhoven

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws