zaterdag, 11 april 2015 11:27

Delfshaven en Schiedam twee vervreemde zusters!

Schiedam en Delfshaven hebben veel met elkaar gemeen. Toch zijn ze elkaar uit het oog verloren. Voor Schiedammers is het tegenwoordig een metrostation dat je voorbij rijdt. Delfshavenaren kijken oostwaarts, de Nieuwe Binnenweg af, richting binnenstad. Schiedam en Delfshaven, het zijn vervreemde zusters. Dat kan anders. Dat moet veranderen. Schiedam en Delfshaven zijn samen meer dan de som der delen. Ze hebben allebei een interessante historische kern met havens en molens. Ze koesteren tedere herinneringen aan een groots branders- en distillateursverleden. Ze hebben iets te maken met de ontstaansgeschiedenis van de Verenigde Staten. We hebben mooie oude zeehavens uit het begin van de vorige eeuw. Zonder wat make up vallen ze misschien door de mand, maar ze zijn samen het aanzien meer dan waard, de goed geconserveerde zusters Schiedam en Delfshaven.

Gallery ArtAttack Rotterdam organiseert op vrijdag 24 april 2015 om 19:00 een nieuwe lezing met de titel 'Delfshaven en Schiedam twee vervreemde zusters!'. De lezing wordt gegeven door Historicus Han van der Horst.

Historicus Han van der Horst laat in zijn lezing de parallellen zien tussen de geschiedenis van Schiedam en Delfshaven: van de middeleeuwen tot vandaag de dag. Hij geeft nu al een stelling prijs:
Delfshaven kijkt teveel naar de Coolsingel en te weinig naar de Koemarkt. Samen vormen Schiedam en Delfshaven een onverslaanbare combinatie: niet alleen als toeristische attractie maar ook als vestigingsplaats voor innovatief bedrijfsleven. Denk daarbij aan de Merwehaven en de Wilhelminahaven. Het is aan niet overheidsorganisaties en de burgerij om aan een gezamenlijke marketing vorm te geven.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Er zijn slechts 30 plaatsen en in verband met onze voorbereiding ontvangen wij uw aanmelding graag voor 23 april 2015. Het entree bedrag is 5 euro per persoon. In verband met het beperkt aantal plaatsen is aanmelden verplicht.

Alles op een rijtje
Wanneer: 24 april 2015, 19.00 – 20:30 uur
Waar: Gallery ArtAttack Rotterdam, Aelbrechtskolk 25 C, 3025HA, Delfshaven
Wat: 'Delfshaven en Schiedam twee vervreemde zusters' door Drs. Han van der Horst
Na de lezing (20:30) is er altijd een muzikale verrassing in de galerie. Wij kijken er naar uit u op te mogen begroeten in Gallery ArtAttack Rotterdam.

Over Drs. Han van der Horst
Han van der Horst (1949) is geboren en getogen Schiedammer. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Van der Horst was meer dan dertig jaar verbonden aan de Nuffic, de Nederlandse Organisatie voor Internationale Samenwerking in het Hoger Onderwijs. Ook schreef hij een aantal boeken. Een greep uit de titels: The Low Sky, understanding the Dutch, Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu. Onze premiers. Hun weg naar de top. De mooiste jaren van Nederland (1950-2000). Tegenwoordig is Han van der Horst voorzitter van het Comité Open Monumentendagen in Schiedam. Zijn blogs zijn te vinden op Joop.nl en nu en dan is hij in de zondagnacht te horen op Radio Rijnmond.
Facebook: https://www.facebook.com/han.vanderhorst
Facebookevent: https://www.facebook.com/events/350074101849215/
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gallery ArtAttack Rotterdam, Aelbrechtskolk 25 C, 3025HA, Delfshaven

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws