donderdag, 02 april 2015 08:12

Dit kun je zelf doen tegen fietsendiefstal

Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Ook in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis werden fietsen de afgelopen weken helaas vaak gestolen.

Is uw fiets gestolen? Doe dan altijd aangifte.

Beeld van locaties fietsendiefstal

Als de politie een fietsendief aanhoudt, blijkt vaak dat deze meerdere fietsen heeft gestolen. Aangifte doen heeft ook het voordeel dat de politie een beeld krijgt van locaties waar fietsen worden gestolen.

Fietsendiefstalregister

Het doen van aangifte kan bij de politie. Dit kan online of op het politiebureau. Alleen dan wordt uw fiets opgenomen in het fietsdiefstalregister (https://fdr.rdw.nl/). Dat helpt om uw fiets terug te vinden en om de dief en heler op te sporen. Bovendien wordt de fiets, als deze wordt achterhaald, bij u terugbezorgd.

Fietsregistratiekaart

Zonder het doen van aangifte is er geen kans om uw fiets terug te krijgen via de politie. Neem uw aankoopnota mee als u aangifte doet. Ook kunt u een ingevulde fietsregistratiekaart meenemen, deze kunt u downloaden op https://fdr.rdw.nl/. Bewaar de kaart goed. Hebt u geen printer? De fietsregistratiekaart is ook verkrijgbaar bij het politiebureau.

Hoe voorkom ik dat mijn fiets wordt gestolen?

Tips om te voorkomen dat uw fiets gestolen wordt:

 • - Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart.
 • - Laat een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen. Dit is een klein staafje of rondje met gegevens. De chip is uit te lezen met een uitleesapparaat.
 • - Maak gebruik van een stalling.
 • - Laat uw fiets 's-avonds of 's-nachts niet op een onverlichte plek staan.
 • - Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen.
 • - Zorg voor een goed slot op de deur van uw schuur of berging.

Hoe beveilig ik mijn fiets?

Tips om uw fiets te beveiligen:

 • - De ideale situatie is om zowel het frame als de beide wielen vast te maken. Als u alleen uw wielen vastmaakt, kunnen ze nog steeds uw fiets opladen of met de fiets zonder wiel gaan lopen. Stalt u uw fiets voor langere tijd? Maak dan ten minste het frame vast.
 • - Maak uw fiets met het frame vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen zoals een paal.
 • - Laat uw fiets graveren met uw gegevens.
 • - Gebruik goede sloten en eventueel zelfs twee (verschillende) sloten.
 • - Gebruikt u een ketting- of kabelslot? Bevestig het dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Wanneer een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond worden gebruikt bij het breken van een slot.
 • - Een beugelslot kunt u het beste zo laag mogelijk hangen. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op.

Wat doet de politie?

De politie doet gerichte controles. Bij controles op straat kan de politie in sommige gevallen snel zien of een fiets als gestolen staat geregistreerd. Dit kan met een scanapparaat dat via een gsm-verbinding in contact staat met het fietsdiefstalregister.

Zonder helers geen stelers

Ook u kunt zich bewust of onbewust schuldig maken aan heling. Wordt u met een als gestolen geregistreerde fiets betrapt en had u daarvan een vermoeden kunnen hebben? Justitie bepaalt dan de hoogte van de boete. Daarbij komt een strafblad en inbeslagname van de fiets.

Hoe koopt u een 'eerlijke' fiets?

Tips om een 'eerlijke' fiets te kopen:

 • - Koop uw fiets bij een erkende vakhandel. Vraag altijd om een bon met framenummer en omschrijving van de fiets. Bewaar de bon zorgvuldig. Zorg dat uw postcode in het frame wordt gegraveerd.
 • - Koopt u ergens anders een fiets? Bijvoorbeeld op een markt of bij een particulier? Laat de verkoper zich dan legitimeren. Vraag om een kwitantie met daarop het aankoopbedrag en een omschrijving van het framenummer van de fiets. Noteer en bewaar ook het legitimatienummer en naam en adres van de verkoper. Als hij of zij deze gegevens niet wil leveren, is de kans groot dat het om diefstal gaat.
 • - Een op straat voor een laag bedrag aangeboden fiets is vrijwel zeker gestolen.
 • - Vraag ook bij aankoop via internet altijd om een bon en andere gegevens.
 • - Bekijk een te koop aangeboden tweedehands fiets goed. Sommige kenmerken kunnen wijzen op diefstal. Bijvoorbeeld een onleesbaar gemaakt framenummer of postcode, opengebroken sloten, sloten zonder sleutel of een nieuwe fiets zonder ringslot.

Bron: gemeente Maassluis

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws