dinsdag, 09 december 2014 17:13

Door Schiedammers gekozen parkeerautomaten geplaatst

De gemeente Schiedam is begonnen met het vervangen van haar parkeerautomaten. Dat is nodig vanwege het verdwijnen van de chipknip. Voor de aanschaf van de nieuwe automaten heeft de gemeente zich laten adviseren door Schiedammers. Zij zijn als onderdeel van de aanbesteding gevraagd hun mening te geven over de gebruiksvriendelijkheid van verschillende typen automaten. De gekozen automaten worden overgenomen van de gemeente Amsterdam, die het aantal automaten sterk terugbrengt.

Het gemiddelde rapportcijfer dat Schiedammers gaven telde voor 30% mee in de aanbesteding. Daarnaast keek de gemeente naar prijs, duurzaamheid en de planning van de vervanging.

Duurzaam en prijsbewust
Op de markt bestond de mogelijkheid om parkeerautomaten van het door de burgers gekozen type over te nemen van de gemeente Amsterdam. Wethouders Marcel Houtkamp (o.a. Verkeer & Vervoer) en Alexander van Steenderen (o.a. Beheer Openbare Ruimte) zijn blij met de nieuwe automaten. "Het is een prijsbewuste én duurzame optie om te gaan voor hergebruik. We hebben die kans met beide handen aangepakt. De automaten kunnen nog jaren mee en zijn verkozen tot de meest gebruiksvriendelijke door de proefpersonen. Die wil ik nog extra bedanken, het was een fijne samenwerking die zorgt voor een aanbesteding met burgerparticipatie. We gaan zeker vaker op deze manier de stad vragen mee te besluiten", aldus wethouder Houtkamp.

De proef
Het was voor het eerst dat de gemeente op deze wijze burgers betrekt bij een aanbesteding. De gemeente heeft met het aanbestedingsdocument op donderdag 23 oktober 2014 bepaald dat 20 willekeurige Schiedammers werd gevraagd om parkeerkaartjes te kopen in de hal van het Stadskantoor. Daar stonden twee proefmodellen klaar, van elke leverancier die meedeed aan de aanbesteding een. Tijdens het proces bleken de meningen op hoofdlijnen overeen te komen. De bij de deelnemers hoogst scorende parkeerautomaat heeft de gunning gewonnen.

Parkeren in december
Op 19 december zijn alle parkeerautomaten vervangen en zijn de nieuwe automaten operationeel. In alle nieuwe parkeerautomaten kan met PIN en credit card worden betaald. Vanaf medio week 51 worden de parkeerautomaten voorzien van vuurwerkbeveiliging. Automobilisten hoeven dan niet te betalen voor parkeren langs de straten waar normaal betaald parkeren geldt. Na de jaarwisseling wordt de beveiliging weer verwijderd en geldt weer de gebruikelijke betaalregeling.

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws