donderdag, 31 maart 2016 11:24

Drinkwaterpompstation Schiedam uit 1922 binnenkort in ere hersteld

Binnenkort wordt gestart met de restauratie van het monumentale drinkwaterpompstation aan de Rotterdamsedijk in Schiedam. Het in 1922, naar ontwerp van de Rotterdamse architect A. Otten, gebouwde pompstation werd in 2014 door de gemeente Schiedam overgedragen aan BOEi, een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het herbestemmen van industrieel, religieus en agrarisch erfgoed.

In het gebouw bevinden zich nog de pompen en drukvaten die decennia lang verantwoordelijk waren voor de drinkwatervoorziening van Schiedam. Het drinkwater werd aangevoerd vanaf het Rotterdamse drinkwaterleidingbedrijf bij De Esch en werd in het pompstation op druk gezet en verdeeld. In 2002 werd het pand aangewezen als rijksmonument. De afgelopen jaren is er weinig aan het pand gedaan, waardoor het gebouw zich nu in een matige staat van onderhoud bevindt. De komende maanden zal een aannemer, gespecialiseerd in het restaureren van monumenten, een begin maken met het herstel. Naar verwachting is de restauratie eind 2016 gereed.

Nieuwe bestemming

Naast de zorg voor het gebouw is BOEi op dit moment op zoek naar een passende nieuwe functie voor het pompstation. Hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld een maatschappelijke, kantoor- of horecafunctie. Voorwaarde is dat de toekomstige functie recht doet aan de cultuurhistorische waarde van het pand en tevens voldoende inkomsten genereert om het onderhoud van het pand te garanderen.

Doel is dat enkele bijzondere machines die zich in het gebouw bevinden bewaard zullen blijven. Het pronkstuk van deze machines is een uit 1922 daterende tweecilinder gasmotor van de fabrikant Deutz uit Keulen. Deze is in Nederland de enige in zijn soort.

BOEi

BOEi herbestemt zowel industrieel als ook religieus en agrarisch erfgoed.

De organisatie richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties. Dit door cultureel erfgoed te restaureren en te herbestemmen, met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie.

Drinkwaterpompstation Schiedam uit 1922 binnenkort in ere hersteld

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws