zaterdag, 17 september 2016 10:23

Duurzame markt tijdens Brandersfeesten Schiedam 24 en 25 september

Schiedam - Op de duurzame markt bij het stadhuis van Schiedam kunnen bezoekers van de Brandersfeesten bij 13 kramen kennismaken met groene, duurzame en gezonde producten en diensten.

Op zaterdag is tevens een meetwagen van de Milieudienst Rijnmond aanwezig, die ter plaatse de luchtkwaliteit meet; de WoonWijzerWagen is op zondag present. Wie altijd al eens in een elektrische auto heeft willen rijden, kan een proefrit maken met een Nissan Leaf op de Broersvest. De thema-markt is georganiseerd door de Stichting Milieu Dichterbij in opdracht van de gemeente Schiedam.

Zelf groene stroom opwekken? Bob Meulendijk van Zonnepanelen Vlaardingen geeft hierover graag advies en leden van coöperatie Energiek Schiedam weten hoe je zo’n plan realiseert. Zij produceren hun energie inmiddels duurzaam met behulp van 200 zonnepanelen op het Wennekerpand. Samen met Stichting Schiedams Energie Collectief zoekt de coöperatie nu naar het volgende project en Schiedammers, die willen meedoen. Marc van der poel van TonZon legt uit wat de voordelen zijn van reflectiefolie. Dit milieuvriendelijke isolatiemateriaal levert een hoge energiebesparing op. Ventilatie-systemen, zonnecollectoren en ledverlichting zijn op zondag te bezichtigen in de WoonWijzerWagen.

Hergebruik is ook een vorm van duurzaamheid. Zo zijn koffiezetapparaten, stofzuigers, kleding, radio’s, televisies en andere dingen vaak nog te gebruiken, nadat een kapot onderdeel is vervangen. De deskundige vrijwilligers van het Repair Café helpen hierbij graag, zodat de enorme afvalberg niet nodeloos groter wordt. De reparaties zijn kosteloos. Bezoekers die toch graag iets nieuws willen, kunnen bij Giftskikker terecht voor duurzame en milieuvriendelijke relatiegeschenken en cadeaus.

Verder presenteren organisaties Ipse de Bruggen, Het Blauwe Hek en De Boei zich. Bij deze kramen zijn biologisch brood en banket, vogelhuisjes, nestkasten en decoratieve producten te koop. Mensen met een verstandelijke beperking hebben hard gewerkt aan deze kwaliteitsproducten, die gunstig geprijsd zijn. De Stichting Ik Wil Fietsen van Jan van Zelderen informeert iedereen die graag wil fietsen en in het bijzonder mensen met een beperking. Wie wil, mag een proefrit maken met de vierwielige fiets van Jan. Rijden met een elektrische auto kan ook. Dorzo Vlaardingen stelt daarvoor een Nissan Leaf beschikbaar.

Bewoners die willen weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in Schiedam, kunnen op zaterdag een kijkje nemen in de meetwagen van de Milieudienst Rijnmond (DCMR). De beeldschermen in de wagen geven de actuele luchtkwaliteit weer. Medewerkers vertellen over de werkzaamheden van de DCMR en uiteraard over de geavanceerde apparatuur, waarmee de concentratie van een aantal stoffen in de lucht op nauwkeurige wijze wordt gemeten.

De duurzame markt voorziet ook in activiteiten voor kinderen. Het centrum voor natuur- en milieueducatie Harre Wegh laat waterdieren zien, die op naam gebracht kunnen worden met behulp van zoekkaarten. Kinderen met groene vingers mogen zich uitleven met stekjes en zaadjes bij de kraam van Voorlichtingscentrum De Groene Raat van Irado.

Datum: Zaterdag 24 september en zondag 25 september 2016
Plaats: Bij het stadhuis, hoek Stadserf / Broersvest, centrum Schiedam
Tijd: 11:00 uur – 17:00 uur (zaterdag) en 12:00 uur – 17:00 uur (zondag)

Duurzame markt tijdens Brandersfeesten Schiedam 24 en 25 september

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws