dinsdag, 26 juli 2016 21:30

Dweilen met de kraan open ook op het Johann Straussplein Schiedam

Schiedam - Volgens criminoloog Tim Boekhout is de manier waarop hennepteelt nu wordt aangepakt 'dweilen met de kraan open' zei hij pas tegen RTL Nieuws. Naar schatting zijn er tienduizenden kwekerijen in ons land. Waarvan blijkbaar een groot aantal in Schiedam want vandaag was het weer raak: aan het Johann Straussplein.

Kwekers verdienen er zoveel geld aan dat ze het risico om gepakt te worden wel willen lopen. Zeker nu blijkt dat rechters steeds minder vaak straffen uitdelen. Ondertussen zijn de Lichtblauwe Brigade, de Politie en Stedin er in Schiedam maar druk mee om de hennepkwekerijen op te rollen. Wietkwekers stelen voor een vermogen aan stroom wat ook nog eens levensgevaarlijk is voor omwonenden.

Vorig jaar werden er volgens RTL 5.856 wietplantages opgerold in Nederland, maar dat is nog maar het topje van de ijsberg. Dat zijn er gemiddeld 16 per dag. In totaal werd 10 hectare aan wietplanten opgeruimd. Het aantal opgerolde plantages is al jaren hetzelfde maar het aantal vrijspraken in de rechtszaal neemt wel toe, blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak.

Omdat er een duidelijke vraag naar cannabis blijft, pleit criminoloog Boekhout voor legalisatie. "Wiet kopen en roken mag wel, maar produceren mag niet. Dat valt moeilijk te rijmen. Bovendien zijn er wel allemaal verkooppunten dus is het logisch dat de wiet ergens vandaan moet komen. Daarnaast is het zo dat als het telen bij ons moeilijk wordt gemaakt, dat de teelt zich dan verplaatst naar het buitenland."

Dweilen met de kraan open ook op het Johann Straussplein Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws