dinsdag, 05 juli 2016 09:11

Echtparen heffen het glas op 60 jaar geluk

nieuwe stadsblad

Schiedam - Het stadsbestuur organiseerde voor de 15e keer een feest voor bruidsparen die 60 jaar zijn getrouwd. In het eerste halfjaar van 2016 waren dat al twaalf echtparen, waarvan er onlangs negen naar het oude stadhuis kwamen.

Door: Kathy Huitema, foto Marius Schinkel

Aan de deur stonden burgemeester Lamers en zijn vrouw klaar. Daarna schreden de paren de trouwzaal binnen en werd hen door Saskia Klein en Sandie Haleplio lu een naamplaatje opgespeld.
Burgemeester Lamers opent de middag, noemt alle bruidsparen bij naam en neemt de geschiedenis van het prachtige ‘oude Stadhuis’ nog even met hen door.

Lamers: ‘Hier is vroeger recht gesproken; kijk maar omhoog: Vrouwe Justitia hangt aan de gevel. De stadswachten, poortwachters, nachtwakers deden in dit gebouw hun werk: kijk maar naar beneden, het ‘Swiebertje deurtje’ getuigt hiervan.’
1956

Burgemeester Lamers maakt een sprongetje en neemt de bruidsparen mee naar hun trouwjaar 1956: ‘In het jaar dat u trouwde had Schiedam 77.000 inwoners, waren er 5.600 woningzoekenden en werd ik geboren!’ En hiermee begint het feest van de verbazing.
Als burgemeester Lamers het woord geeft aan Han van der Horst, Schiedammer in hart en nieren en stadshistoricus begint het feest van de tegenstelling. Han neemt de bruidsparen mee terug naar hun trouwdag: ‘Is uw trouwfoto gemaakt door foto Niestadt?’ Ja, vol trots laat een bruidspaar hun trouwfoto zien, die gemaakt is door genoemde fotograaf. ‘En u mevrouw, meneer, wie heeft uw trouwfoto gemaakt?’ Bruidspaar: ‘Wij hebben helemaal geen trouwfoto.’

Woningnood

Han haakt in op de woningnood. ‘Wie van u heeft ingewoond?’ Veel vingers gaan omhoog. Han: ‘U heeft niet ingewoond?’
Bruid: ‘Nee, wij hebben een woning gekocht toen we trouwden!’ Han memoreert nog aan het feit, dat als je in 1956 als vrouw ambtenaar of onderwijzer was, je eervol ontslag kreeg als je trouwde; de plaats van de vrouw was in het gezin.

Imca Marina

Na Han kondigt burgemeester Lamers de komst van Imca Marina aan en start het feest der gezelligheid. Imca, zangeres en buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) weet als rasartieste bij binnenkomst precies hoe ze de diamanten koppels moet laten stralen en meezingen.
Met het lied ‘Vino’ heft iedereen het glas en zingt uit volle borst mee.
En als ze de echtparen voor de tweede keer in de echt verbindt, zegt iedereen van harte ‘JA’!
Gelukkig maar!

Historie

Omdat er tegenwoordig behoorlijk wat huwelijkparen de magische grens van 60 jaar samenzijn passeren, nam de gemeente een aantal jaar geleden het initiatief om ze gezamenlijk in het zonnetje te zetten tijdens een bijeenkomst in het oude stadhuis, waar de meesten ook getrouwd zijn.

 

Echtparen heffen het glas op 60 jaar geluk

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws