zondag, 16 april 2017 11:22

Een afgebroken bout in een molen in Schiedam heeft landelijke gevolgen

Schiedam - PopUpTv sprak met een bestuurslid van de Schiedamse Molens over het verhaal achter het ANP bericht van gisteren: in heel Nederland zijn er 48 molens stil gezet na afgebroken bouten in Schiedam en Haastrecht.

Van de circa 1200 molens in Nederland zijn er 48 met zogenaamde deelbare molenroeden. Het blijkt dat er iets mis is met de boutverbinding van deze roeden, waardoor niet met zekerheid is te zeggen of de wieken goed blijven zitten. Om risico's te vermijden zijn deze 48 molens stil gezet.

Het begon bij 'De Zesde Molen' in Haastrecht: daar brak de eerste bout af. Er volgde toen nader onderzoek door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en toen bleek ook bij de Drie Koornbloemen in Schiedam een bout gebroken te zijn. Het afbreken van bouten van de deelbare roeden was dus mogelijk een structureel probleem.

Op vrijdag 7 april konden alle moleneigenaren bij de Rijksdienst terecht voor voorlichting over mogelijke gebreken aan hun molens. Toen is besloten alle molens met deelbare roeden stil te zetten. In Schiedam gaat het om de Babbersmolen en de Drie Koornbloemen.

Het onderzoek loopt nog en er wordt gekeken welke oplossing het beste en meest rendabel is.

Bij De Drie Koornbloemen zijn overigens al verbeteringen aangebracht. Desondanks blijft ook deze molen stil staan. Niet omdat het nu echt gevaarlijk is, maar puur om elk risico uit te sluiten. 

Is het een domper voor de komende Nationale Molendag? Absoluut niet: bij een stilstaande molen mag je in de kap kijken, bij een draaiende molen niet.  Het bestuurslid benadrukt nog eens dat er absoluut geen gevaar is voor bezoekers en omwonenden van de molens.

De kosten van het repareren of vervangen van de roeden van de twee Schiedamse molens kunnen oplopen tot wel € 150.000,-. Daar moet de Stichting Schiedamse Molens wel even voor sparen. Hopelijk komt er dus een landelijke potje om dit uit te bekostigen zodat alle Schiedamse reuzen binnenkort weer kunnen draaien.   

Een afgebroken bout in een molen in Schiedam heeft landelijke gevolgen

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws