vrijdag, 01 juli 2016 11:20

Een halve eeuw bij garage Nooteboom

nieuwe stadsblad

Schiedam - Garagebedrijf Nooteboom is de bekendste garage van Schiedam-Noord. Een Kethels familiebedrijf met vijf generaties en veel historie. Van een smidse voor trekkers en hoefijzers tot een hypermodern garagebedrijf met vooral banden. Daar werkt al 600 maanden Ton Spruit. Hij ging van pompbediende tot verkoopleider en ‘staat dag en nacht voor iedereen klaar’.

Door Frank Willemse

Hij regelt het liefst alles van A tot Z en staat altijd 7 dagen per week klaar. Ton Spruit (66) is het gezicht van garage Nooteboom waar hij zijn hele leven al werkt. En dat gaat volgende week vrijdag gevierd worden, wanneer er een receptie is voor zijn 50-jarig jubileum in de showroom aan de Zwaluwlaan.

Schiedamseweg

Al vanaf de technische school werkt Ton (1950) bij garage Nooteboom. Toen nog aan de Schiedamseweg in het oude Kethel waar nu ’t Bloemenketheltje zit. Waar hij voor 6 gulden zaterdags aan de pomp stond. Voor een fooitje poetste hij de ramen ook nog eens blinkend schoon. Logisch dat hij in juli 1966, precies een halve eeuw geleden, aan de slag kon als leerling-automonteur. Hij repareerde menige Opel Kadett en Volkswagen Kever.

Banden

Een halve eeuw bij dezelfde baas maakt dat Ton Spruit vergroeid is met het bedrijf en klanten hem soms (verkeerd) aanspreken als ‘Meneer Nooteboom’. Het garagebedrijf is inmiddels uitgebouwd tot grossier voor banden met vestigingen in heel Zuid-Holland. Ton Spruit heeft die veranderingen ervaren en kan, nu als ‘man van de leasewagens’, er smakelijk over vertellen. Vrijdag 8 juli wordt hij in het zonnetje gezet.

‘Meneer Nooteboom’

Het devies van Ton Spruit is ‘altijd klaar staan voor de klant’. Als verkoopleider was hij tientallen jaren het aanspreekpunt en geeft hij klanten het gevoel dat zij er voor hem zijn. ‘Een warm deken’, noemt hij die instelling. Spruit is een geboren Tuindorper en iedereen in Noord kent zijn gezicht wel van het familiebedrijf dat van vader op zoon overging. In 1881 vestigde ene Willem Nooteboom zich in Kethel en nu nog is Profile Nooteboom bezig met wielen. Spruit heeft de afgelopen 600 maanden vijf ‘Nootebomen’ als directie meegemaakt. Van Opa Jan (nu 87) tot vader Koos met zijn zonen Remco, Maurice en Yuri. Deze jongste telg Yuri (27) is vooral bezig met Tweedebands.nl, waar gebruikte banden worden aangemeten. Yuri, die als knulletje kon meerijden met Ton Spruit, kent hem als een enthousiaste man die populair is bij klanten en personeel.

Huis

Zelf werkt Ton vaak vanuit huis, sinds hij in april officieel ‘van Drees trekt’, maar nog altijd regelt hij de leasewagens van de firma. Bij de pakken neerzitten is niks voor de 66-jarige. Ook omdat zijn vrouw Wil hulpbehoevend is. Zij is door MS getroffen en hij moet haar bij vrijwel alles helpen. Dat weerhoudt hem niet om enthousiast door te gaan. Anderen dromen van lange vakanties met de camper, hij niet. ‘‘Gezondheid gaat boven alles’’, zegt de man die zijn hele leven maar één baas kende.

Een halve eeuw bij garage Nooteboom

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws