zaterdag, 15 september 2018 10:54

Een opstandige Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 6 oktober

Schiedam - Op zaterdag 6 oktober vindt de achtste editie van de Nacht van de Geschiedenis plaats. Het thema van dit jaar is 'opstand'. Het publiek kan weer op diverse historische locaties in de stad luisteren naar lezingen en deelnemen aan een wandeling. Een van de sprekers is Tunahan Kuzu, hij gaat in op de opstand van Denk

Burgemeester Lamers opent de Nacht van de Geschiedenis om 20.00 uur met een lezing in de Giudicikapel van het Stedelijk Museum Schiedam. Het thema ‘Opstand’ voert de burgemeester en zijn toehoorders terug naar de opstand van 1854 in Schiedam toen koning Willem III zelfs de marine wilde laten aanrukken om het rebelse Schiedam vanaf de Maas te bombarderen. Na deze centrale opening verspreidt het publiek zich over de verschillende locaties in de binnenstad, zoals de Korenbeurs, de Stadsarmenschool, Jeneverie ’t Spul, De Waag en de St. Joris Doele. Er zijn daarna nog negen andere lezingen en een wandeling. Hierdoor kan iedere bezoeker voor zichzelf een programma samenstellen in overeenkomst met eigen interesses en voorkeuren. Voor de editie van 2018 is weer een uniek programma samengesteld. Een programma variërend van literatuur, kunst, historie tot politiek, waarbij altijd ‘Opstand’ de rode draad is. Deze afwisselende historische en cultuurhistorische nacht is een reis waard naar de prachtige historische binnenstad van Schiedam. Eén van de charmes van de Nacht is dat het publiek fraaie gebouwen kan betreden die niet altijd toegankelijk zijn en daar lezingen of andere manifestaties bijwoont. 

Sprekers
Brenda Zwart, over de CoBrA-beweging die de kunst wilde bevrijden; Laurens Priester, die aangeeft dat er in Schiedam veel voor nodig was om de burgers in beweging te krijgen; Geert Medema vertelt over de Stadsarmenschool; Foort van Oosten vertelt hoe een partij als de VVD erin is geslaagd opstandige partijen het hoofd te bieden; Tunahan Kuzu gaat in op de opstand van Denk; Han van der Horst verhaalt over ouderwetse oproeren; Klaas Kornaat brengt protest in beeld; Jan van Bergen en Henegouwen gaat in op Bordewijks verhaal Verbrande Erven en Rob van Klaarwater brengt Jonker Frans tot leven die in 1489 Schiedam trachtte te veroveren. Daarnaast wandelt Marcel Teunissen met het gezelschap door het Schiedam van François HaverSchmidt. 

Het slotfeest vindt plaats vanaf 23.00 uur in de St Joris Doele, het hoofdkwartier van de schutterij, een onverschrokken burgerwacht, die in zijn lange geschiedenis gelukkig nooit tegen een gewapende vijand in het veld hoefde te treden. Folkpopband Caffeine zorgt voor de muzikale omlijsting.  

Kaarten
Kaarten kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar vanaf 21 september bij de boekhandels in Schiedam, het I-punt of bij de opening in het Stedelijk Museum Schiedam vanaf 19.30 uur. Elektronisch reserveren vanaf maandag 17 september via sdam.nl of facebook.com/nvdg.schiedam.

Een opstandige Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 6 oktober

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws