maandag, 23 februari 2015 21:16

Eerste Schiedammer investeert in warmtepomp

In een monumentale woning aan de Lange Nieuwstraat 95 wordt dinsdag 24 februari om 09.30 uur een warmtepompsysteem in gebruik genomen. Het gaat om de eerste warmtepomp in een particuliere woning die is gerealiseerd met gratis hulp en advies van het Servicepunt Woningverbetering. Namens de gemeente Schiedam zullen wethouder Alexander van Steenderen (Particuliere Woningverbetering) en wethouder Patricia van Aaken (Milieu) het echtpaar Van Andel feliciteren met deze innovatie aan hun woning. PopUpTv is er bij, u kunt morgen een uitgebreide reportage zien!

De eigenaar, L. van Andel, benaderde in november 2014 het Servicepunt Woningverbetering met de vraag hoe hij de energierekening kon verlagen. De energierekening voor de half vrijstaande woning uit 1847 was relatief hoog en er moest behoorlijk worden gestookt om een prettig klimaat te krijgen. Het echtpaar Van Andel wenste een comfortabeler leefmilieu en een efficiëntere energievoorziening in de woning.

Op advies van het Servicepunt Woningverbetering zal het echtpaar verschillende maatregelen treffen. Het gaat om isolatie van de vloer en een zijmuur, aanpassing van het cv-systeem, het aanbrengen van een warmtewand in de keuken en van een warmtepomp. Op het dak komen zonnepanelen, die de stroom voor de warmtepomp gaan leveren. De gasketel van de familie Van Andel zal naar verwachting nog maar 1 maand per jaar aan hoeven.

Wethouder Patricia van Aaken (Milieu) is verheugd over de investering van deze eigenaar in energiebesparende maatregelen: "Bij oude huizen valt vaak de grootste milieuwinst te behalen omdat ze doorgaans slecht geïsoleerd zijn. Ik juich het daarom toe als particuliere eigenaren dit soort maatregelen treffen. Het is een investering in hun pand, de toekomst en het milieu."

Warmtepompsystemen worden tot nu toe alleen toegepast door bedrijven. De woning aan de Lange Nieuwstraat 95 is de eerste particuliere woning waar dit systeem met steun van de gemeente Schiedam wordt geïnstalleerd. Daarnaast heeft de heer Van Andel voor financiering van de maatregelen een laagrentende lening bij het Servicepunt aangevraagd.

Wethouder Alexander van Steenderen (Bouwen en Wonen) benadrukt dat de gemeente Schiedam doorgaat met het bieden van gratis hulp en advies aan eigenaren bij woningverbetering: "Het vernieuwde Servicepunt Woningverbetering blijft particulieren terzijde staan. Ook de mogelijkheid van een laagrentende lening blijft en daarin is Schiedam uniek. Zo investeren we samen in de stad."

Foto: mpdubo.nl

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws