maandag, 27 oktober 2014 09:33

Eetbaar Schiedam: groenten en fruit gratis in je eigen straat en plantenbak

Schiedams DOEN blijft maar zorgen voor positief nieuws en goede ideeën die de stad leuker, mooier en leefbaarder maken. Schiedam, wat wil je nog meer? 

Zo ook voorstel 100: eetbaar groen uit het platsoen.
Wie kent de perenboom op de Koemarkt? Zo maar een voorbeeld van eetbaar groen op straat.

Het is zonde dat er zo veel eetbare bomen en planten in de stad groeien die niet geplukt worden. Dus: hoe leuk is het als je in je eigen stad (onbespoten) noten en vruchten kunt plukken en die zomaar mag opeten? Ada de Vette heeft van haar droom een mooi project gemaakt: Eetbaar Schiedam. Door haar voorstel voor 'Eetbaar groen in het plantsoen' in te dienen voor SchiedamsDOEN, werd het een breed gedragen project. Samen met andere vrijwilligers, ambtenaren van de afdeling groen en met de tips van alle Schiedammers, zorgt zij nu dat noot- en vruchtdragende bomen en struiken op de website www.plukdestad.nl voor iedereen vindbaar worden. Op de website www.eetbaarschiedam.nl en via de Facebook-pagina Eetbaar Schiedam zorgt ze o.a. voor tips, recepten en smakelijke foto's.

Acties en workshops

"We willen de eetbare plekken van de stad zichtbaar maken", legt Ada de Vette uit. "Eetbaar Schiedam is er voor alle Schiedammers met een hart voor groen. In Utrecht is de website Pluk de Stad opgezet en daarop kun je op een plattegrond aangeven waar jouw vruchtdragende boom of struik staat. Eetbaar Schiedam maakt gebruik van deze website en wil promoten dat bewoners van Schiedam het eetbare groen dat zij kennen op de kaart zetten. Inmiddels staan er al tal van bomen en struiken op de website vermeld. Met allerlei kleine acties maken we Schiedammers enthousiast om een stukje openbaar groen toe te eigenen en hier eetbaar groen van te maken. Het aangeplante groen kunnen ze dan op de website te plaatsen. En daarnaast organiseren we workshops waarin we mensen leren hoe ze de plantenbak in hun eigen straat – soms samen met de kinderen – tot een klein moestuintje kunnen ombouwen."

http://schiedamsdoen.nl/100-eetbaar-groen-in-het-plantsoen/

 

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws