woensdag, 02 augustus 2017 00:08

Eierschandaal breidt zich nog verder uit

Schiedam - Het voedselschandaal met de giftige eieren breidt zich steeds verder uit. Freek van Zoeren, plaatsvervangend inspecteur-generaal van de Voedsel en Warenautoriteit zei in Nieuwsuur dat mensen terughoudend moeten zijn in het eten van eieren. Er komen steeds meer besmette bedrijven bij. 

De lijst met eieren die je beter niet kunt eten, en zeker niet door kinderen gegeten moeten worden, is dinsdag met maar liefst 17 codes uitgebreid. Een dag eerder stonden er al 11 codes op de zwarte lijst. Het wordt coor consumenten welhaast onmogelijk om de eieren te controleren als de lijst nog langer wordt. 

De NVWA adviseert om eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten. Het fipronil-gehalte in deze eieren is dusdanig hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Het gaat om eieren van 1 producent. De eieren worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien. Daarnaast zijn eieren aangetroffen met een fipronil-gehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze eicodes te laten eten. De eieren worden door pluimveehouders teruggehaald uit het handelskanaal onder toezicht van de NVWA.

De NVWA doet onderzoek naar het gebruik van fipronil bij pluimveebedrijven nadat concentraties van dit middel zijn aangetroffen in eieren van leghenbedrijven. Het gebruik van fipronil is niet toegestaan in de pluimveesector. De NVWA houdt een lijst bij met eicodes die een fipronil-gehalte bevatten dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. In 1 geval is het fipronil-gehalte zodanig hoog dat ook consumptie door volwassenen een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. De eieren worden op dit moment teruggehaald uit het handelskanaal.

Eierschandaal breidt zich nog verder uit

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws