woensdag, 21 juni 2017 17:45

Eikenprocessierups in Schiedam

Schiedam - De eikenprocessierups is weer gesignaleerd in Schiedam. De eikenprocessierups draagt brandharen, die voor gezondheidsklachten bij mens en dier kunnen zorgen. In verband met schade- en verspreidingsrisico’s is per direct overgegaan tot intensieve bestrijding door Irado door rupsennesten in te kapselen met lijmstof en aansluitend te verwijderen. Bomen en andere rupssoorten ondervinden geen schade van deze methode.

Er wordt geen veelheid aan waarnemingen verwacht. Mensen die de rups waarnemen, wordt verzocht contact op te nemen met de gemeente via 14 010.

Wat zijn de klachten?
De eikenprocessierupsen kunnen bij aanraking en op nabije afstand (zoals bij langslopen) brandhaartjes verspreiden die de huid, ogen en luchtwegen kunnen binnendringen. Dit kan een allergische reactie veroorzaken in de vorm van zwellingen, rode ogen en hevige jeuk. De klachten kunnen tot twee weken aanhouden en verdwijnen doorgaans vanzelf. Ook dieren, vooral honden, kunnen soortgelijke reacties krijgen.

Hoe om te gaan met klachten?
De behandeling van brandharen begint met goed afspoelen van de huid en uitspoelen van geïrriteerde ogen. Krabben of wrijven verspreidt de haren en verergert klachten. De huid kan worden behandeld met jeukverlichtende crème of poeder. Ook kleding dient goed te worden uitgespoeld. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.

Foto: Rodekruis.nl

Eikenprocessierups in Schiedam

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws