donderdag, 10 september 2015 00:36

Emmavaas wordt monument

Het college van B en W heeft op verzoek van de bewoners uit de Singelwijk op 8 september jl. besloten de Emmavaas op het Emmaplein als gemeentelijk monument aan te wijzen.

De vaas werd in 1898 geschonken door de toenmalige bewoners van de Singel, ter gelegenheid van de troonsbestijging van koningin Wilhelmina. Met de aan Emma gewijde vaas werd de koningin-moeder geƫerd, die tussen 1890 en 1898 vanwege de minderjarigheid van Wilhelmina als regentes had opgetreden. De vaas werd vervaardigd door de Schiedamse kunstsmederij G.J. Vincent en Co. Deze kunstsmederij werkte door het gehele land en was onder meer verantwoordelijk voor de smeedijzeren bekroning van de put op het Binnenhof in Den Haag.

De projectgroep van bewoners uit het Singelkwartier stuitte tijdens onderzoek naar de historie van hun buurt op deze bijzondere geschiedenis en vroeg het college om die reden om de vaas aan te wijzen als gemeentelijk monument. De vaas was in de afgelopen maanden van zijn sokkel gehaald om te worden hersteld en geschilderd. De vaas wordt woensdag 9 september teruggeplaatst.

De bewoners van de Singelwijk organiseren op zaterdag 12 september om 12.30 uur, tijdens Open Monumentendagen, een feestelijk moment rond de vaas. Net als in 1898 toen het monument werd geplaatst wordt zo ook de aanwijzing als gemeentelijk monument gevierd en ook op de gevoelige plaat vastgelegd. Marcel Houtkamp, wethouder monumenten, zal een bordje onthullen met informatie over de vaas.

Foto: http://singelkwartierschiedam.blogspot.nl/Paulus de Beer, 2015

Emmavaas wordt monument

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws