vrijdag, 22 april 2016 12:08

Enthousiaste reacties op lessen door Schiedams LEF

nieuwe stadsblad

Schiedam - ‘Heel leuk, we hebben elkaar beter leren kennen.’ ‘Fijn om je gevoelens te kunnen delen.’ ‘Ik hoop dat we nog eens zulke lessen krijgen.’ ‘LEF-dag is superleuk!’ ‘Ik vond het leuk en als ik een cijfer moet geven is het een 10!'

Zomaar wat enthousiaste reacties van kinderen op basisscholen die deelnamen aan de pilot van Schiedams LEF.

Schiedams LEF verzorgt lesmateriaal voor basisscholen (groep 1-8) over o.a. jezelf zijn, anders zijn, gezinnen met twee vaders of twee moeders, respect, pesten, vriendschap en liefde. Zij doen dit door middel van een LEF-kist met lessen die zelfstandig door de leerkracht gegeven kunnen worden; vijf lessen per klas. In de LEF-kisten zitten mooie boeken die gaan over diversiteit, want alle mensen zijn verschillend, maar gelukkig zijn er ook veel overeenkomsten.

De laatste les is altijd LEF-dag; een dag waarop alle kinderen zichzelf mogen zijn op school. De afspraak is dat niemand iets onaardigs zegt en dat ieders keuze met respect wordt behandeld. Voor veel kinderen hét moment om eindelijk eens die broek aan te trekken die al maanden in de kast hangt of gel in het haar doen of eindelijk eens met een afro kapsel naar school te komen.

De lessen op het voortgezet onderwijs waren ook een succes, bleek uit de eindevaluatie en de enthousiaste reacties van de docenten. De lessen werden gegeven door een vakdocent van Schiedams LEF. Er werd een geboortespel gespeeld, waarin werd uitgelegd dat niemand kiest hoe hij of zij geboren wordt. Of je hetero, homo, lesbisch, biseksueel of transgender bent is dus maar afwachten, het is geen keus.
Door middel van lessen, oefeningen, discussies en veel informatie probeert Schiedams LEF de acceptatie van LHBT’ers (lesbisch/homo/bi/transgender) op het voortgezet onderwijs te vergroten.

Goed nieuws vanuit de gemeente Schiedam, want ook volgend jaar mogen scholen gratis meedoen aan de lessen van Schiedams LEF. Elke school is verplicht om aandacht te besteden aan diversiteit en de lessen van Schiedams LEF zijn daarvoor prima geschikt.

Voor de basisscholen gaat het om 5 lessen die bijvoorbeeld in de Week van de Lentekriebels gegeven kunnen worden, maar ook op andere momenten verspreid over het hele jaar. Voor de scholen van het voortgezet onderwijs gaat het om twee lessen die gegeven worden door een vakdocent en die geschikt zijn voor de eerste twee leerjaren.

Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Enthousiaste reacties op lessen door Schiedams LEF

Advertentie

nieuwsbrief catnieuws